Se när tv-teamet hamnar i stora svårigheter på ett oroligt hav utanför Tromsö. Foto: SVT

Här hamnar programledaren i sjönöd under inspelningen

Mitt i naturens tv-team, med Joakim Odelberg i spetsen, befann sig i slutet av januari utanför Tromsö i Nordnorge för att filma vilda späckhuggare, när gummibåten de färdades i plötsligt gick sönder.

Blåsten hade tilltagit när varningssystemet slog igång på den större gummibåt som tv-teamet använt för att ta sig till den bästa platsen för att kunna dyka. Ett elfel hade inträffat och motorn var helt död. I de starka dyningarna började de driva ut mot det öppna havet. Situationen riskerade att bli mycket allvarlig.

– Man fryser ju ihjäl ganska fort i fyragradigt vatten, säger naturfotografen Göran Ehlmé, som var med på båten. 

MISSA INTE: Trots dramatiken – se det unika dyket med späckhuggarna 

Avancerad räddningsaktion 

Segelbåten som anropades för räddning gick långsamt i den höga sjön. Efter ungefär en timmes väntan var den framme hos det nödställda teamet. 

Joakim Odelberg.

De djupa dyningarna skapade nivåskillnader på flera meter mellan båtarna och gjorde att det tog ytterligare en timme för alla att kunna borda räddningsbåten. Men efter en avancerad räddningsaktion kunde teamet och alla på gummibåten finna sig i säkerhet.

– Det var iskallt och det kändes lite väl dramatiskt tycker jag. Jag kände mig väldigt utlämnad, sa programledaren Joakim Odelberg efter incidenten.

Se dramatiken i klippet ovan. 

Mitt i naturen

Visa

Se hela programmet torsdagen den 12 oktober, 20:00 – i SVT Play.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer