Yamato värmde sig mellan två madrasser på golvet och drack vatten ur en vattenpost på militärbasen.

Här hittades den övergivna sjuåringen

Uppdaterad
Publicerad

Den japanske sjuåring som lämnades i skogen i lördags hittades efter sex dygn i en byggnad på en militärbas ett par kilometer från platsen där han lämnades.

Yamato Tanookas berättelse, som pusslas ihop från kommentarer från militär och polis, visar på beundransvärd uppfinningsrikedom och motståndskraft. Han hade hittat en tom hydda på en övergiven militärbas – utan mat, el och värme.

Yamato värmde sig mellan två madrasser på golvet och drack vatten ur en vattenpost på militärbasen.

Klättrade uppför berg

Militären har uttryckt djup beundran, eftersom han lyckats ta sig till militärbasen som låg långt från där han lämnades och uppför en brant bergvägg.

180 människor letade efter den lilla pojken, men den militär som till slut fann honom ingick inte i sökgruppen utan befann sig på den övergivna basen av en slump. Yamato flögs sen till sjukhus med helikopter, och uppges må bra. Han är uttorkad och har skrapsår på armar och fötter, meddelar pojkens läkare i japanska medier.

Föreställde sig att han var i tv-program

Daijiro Hashimoto, en lokal politiker, berättar i japansk tv att han frågat hur sjuårige Yamato hanterat ensamheten. Yamato ska ha sagt att han, i synnerhet under de ensamma nätterna, fantiserat att han varit med i ett äventyrsprogram och gömde sig i ett hemligt läger.

– Han försökte tänka positivt. Han är fantastisk. Han visste inte när – om någonsin – han skulle bli räddad, säger Hashimoto.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.