Foto: SVT

KRÖNIKA: ”Här i Teheran undgår ingen krisen”

Publicerad
Krönika ·

Trängseln, ropen och dofterna av rostade nötter, kaffe och cigarettrök. Vid första anblicken är myllret i Teherans stora basar sig likt. Men människor har blivit fattigare. 

Stina Blomgren

Utrikesreporter

Kvinnornas sjalar har starkare färger och större mönster än sist jag var här i oktober förra året.

En svartväxlare kommer fram och frågar om jag vill byta mina dollar mot den iranska valutan, rialen. Han erbjuder tre gånger mer pengar än den officiella växlingskursen.

Maten dubbelt så dyr

Vid ett av stånden som säljer kaffe och choklad sneglar Bahare ned i sin plånbok. Hon tvekar. Mat kostar dubbelt nu så mycket som den gjorde för ett år sedan säger hon. Importerade varor som kaffe och choklad har blivit ännu dyrare.

Själv ska hon gifta sig om ett par månader och undrar hur hon och hennes fästman ska ha råd att flytta till sitt nya hem. Medelklassen och de fattiga. Ingen kan undgå att känna av det som sker. De höjda priserna är en effekt av det hårdnande läget mellan Iran och omvärlden.

Efter att USA lämnade det internationella kärnenergiavtalet förra året och återinförde sanktioner mot Iran har landets ekonomi försatts i fritt fall. Europeiska länder som säger sig vilja köpa Irans olja kan i praktiken inte göra det eftersom företag och banker som gör affärer med Iran riskerar amerikanska straffaktioner.

USA och Saudiarabien – och flera andra länder – har pekat ut Iran som ansvarig för attackerna mot den saudiska oljeindustrin nyligen. Irans utrikesminister har svarat att  ett anfall från USA eller Saudiarabien nu skulle leda till fullskaligt krig. Men i ett land där många har egna minnen av krig väcker tonläget i nyhetssändningarna känslor.

När vi frågar om spänningarna gentemot omvärlden börjar Bahare som handlar till sitt bröllop att gråta. Som liten flicka förlorade hon sin farbror i Iran-Irakkriget. 

”Jag vill inte ha konflikt”

– Det spelar ingen roll om det är mitt land eller ett annat land. Jag vill inte ha någon konflikt, säger hon.

Varken USA, Iran eller Saudiarabien vill ha ett krig. Det är det upptrappade läget som oroar, att ett misstag från någondera sidan kan eskalera utom kontroll.

Mohamed Reza som äger en av butikerna i basaren menar att kundernas sinnesstämning påverkats.

– Priserna ökar men det som händer har också en psykologisk effekt, konstaterar han.

En äldre kvinna kommer fram och säger att kaffet måste ha högre kvalitet nu när det blivit så dyrt. Hon ser ilsken ut.Mohamed Reza ler mot henne. Basaren är sig lik och diskussionerna är desamma. Men människor har blivit fattigare, och stressen undgår ingen.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.