Här kör SVT:s reporter genom skogsbranden i Portugal

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheters reporter Ausi Petrelius befinner sig vid den stora skogsbranden i Portugal. Se de dramatiska bilderna när hon åker igenom brandområdet i klippet ovan.

64 personer har konstaterats döda i Portugals enorma skogsbränder hittills. Många av dem ska ha bränts ihjäl i sina bilar när de försökte fly.

När SVT Nyheters utsända reporter Ausi Petrelius bevakade branden blev hon plötsligt ivägskickad av räddningstjänsten när lågorna kom för nära. Hon tvingades fly i bil därifrån – men vägen gick genom lågorna. Se de dramatiska bilderna ovan.

Skogsbranden i Portugal

LÄS MER: Räddningstjänsten: 64 döda, men det kommer att bli fler

”Fyller bilar med vatten och bullar till brandmännen”

Till hjälpcentret i staden Avilar, ungefär fyra kilometer från eldhärden, strömmar invånare för att hjälpa till att få ut vatten och bullar till de hundratals brandmän som bekämpar elden.

Här är stämningen tryckt och många sitter på trottoarerna och försöker att få kontakt med familjemedlemmar och vänner. Några gråter.

– Ingen hade väntat sig en brand med av dimensioner. Så fort jag fick reda på omfattningen igår eftermiddag åkte jag hit till hjälpcentret i Avelar för att hjälpa till på alla sätt vi kan, säger Lisbeth Ferriera, volontär på hjälpcentret, till SVT Nyheters reporter.

– Jag tror inte att någon jag känner har omkommit men jag vet att flera vänner har förlorat sina hus. Det är fruktansvärt. Nu fyller vi bilar med vatten och bullar till brandmännen, våra hjältar.

LÄS MER: Dödstalet stiger

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Portugal

Mer i ämnet