Kvinnan lever fastkedjad i ett extrarum familjen byggt mot bakgården. Här äter hon, sover och uträttar sina behov. Foto: Human Rights Watch

Här lever de psykiskt sjuka – i bojor

Uppdaterad
Publicerad

I Indonesien hålls mer än 18.000 psykiskt sjuka människor fastkedjade under fruktansvärda  förhållanden, av sina familjer eller på institutioner. Detta trots att bruket varit förbjudet i snart 40 år.

Det kallas ”pasung” och har en djupt rotad tradition i Indonesien som en brutal metod att hantera psykiskt sjuka. Ett inhumant sätt att hindra människor som lider av schizofreni eller djupa depressioner från att skada sig själva eller sin omgivning.

Radie på två meter

I dag släpper Human Rights Watch, HRW, en rapport om sedvänjan pasung. I en video beskriver aktivisten Yeni Rosa Damayanti hanteringen:

– Pasung finns i många olika former. Familjer låser in sina psykiskt sjuka medlemmar i skjul på gården eller kedjar fast dem i trästockar. De får aldrig röra på sig utan tvingas sova, äta och uträtta sina behov inom en radie av två meter. Eller så skickas de till andliga helare eller institutioner där de ofta behandlas ännu värre.

Förbjudet sedan 40 år

Redan 1977 blev pasung förbjudet av de indonesiska myndigheterna. Men lagen efterföljs inte utan sedvänjan fortsätter att tillämpas, helt öppet, över stora delar av önationen.

Ett skäl kan vara att det enligt rapporten endast finns 48 sjukhus för psykiskt sjuka i hela landet, som har en befolkning på över 250 miljoner.

”Verk av djävulen”

Bakom den fruktansvärda behandlingen av människor ligger en kombination av fattigdom, usel psykvård samt en djupt rotad vidskeplighet. En slags folktro att psykisk sjukdom är ett verk av djävulen som familjen själv har dragit på sig genom sina synder. Tron återfinns inom alla religioner som utövas i landet, hos muslimer såväl som kristna.

Enligt landets myndigheter lever i dag 18.000 människor under olika former av pasung. Somliga som fångar hos sina egna familjer, andra inspärrade tillsammans med tiotals olycksbröder och -systrar hos andliga helare som specialiserat sig på hanteringen.

Institutionsvård i kedjor

Det är inte heller ovanligt att de sociala myndigheterna skickar psykiskt sjuka människor till offentliga institutioner, med full insikt om att de kommer att fjättras även där.

Många av de fall som HRW dokumenterat visar utmärglade människor, ofta till synes helt apatiska och med synliga skador efter bojorna. Och ju längre tid någon hålls fastkedjad, desto värre blir både de fysiska och psykiska problemen, förklarar psykiatern doktor Irmansyah.

– De blir undernärda, deras musklerna förtvinar och de utsätts för oerhörda trauman. Dessutom blir de socialt utstötta och får mycket svårt att återvända till ett normalt liv om de mot förmodan skulle tillfriskna.

Alternativen saknas

I rapporten förekommer också fall där de drabbade fått psykiatrisk hjälp och medicinering. De har tillfrisknat och kunnat återgå till ett liv tillsammans med sina släktingar  – tillfälligt. När pengarna tar slut väntar kedjorna igen.

– Ett av problemen med pasung är att det inte finns några andra alternativ. Familjerna har inga andra val eftersom det saknas både ekonomiskt och socialt stöd för att människor med psykiska problem ska kunna få plats i samhället, säger aktivisten Yeni Rosa Damayanti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.