Foto: Twitter

Protester mot mäns våld mot kvinnor: ”Våldtäktsmannen är du”

Uppdaterad
Publicerad

Iklädda ögonbindlar ropar de unisont ”våldtäktsmannen är du”. De chilenska kvinnorna har fått nog av mäns våld mot kvinnor och manifesterar på gatorna. Liknande demonstrationer pågår över hela världen, många av dem under hashtaggen 16days.

Videon på kvinnorna i Chile sprids samtidigt som massiva protester, av andra anledningar, pågår i landet. Ekonomisk ojämlikhet och höga levnadskostnader i landet har fått miljontals människor att ge sig ut på gatan för att visa sitt missnöje mot den sittande presidenten Sebastián Piñera och samhällsstrukturen. Minst 23 personer har dött, och förutom övergrepp som gäller ögonskador och misshandel, misstänks polisen och militären ha begått sexuella övergrepp mot demonstranter.

#16days

Just denna protest, som visas i klippet, gjordes den 25 november, på Internationella dagen för bekämpning av våld mot kvinnor. Men ställningstagandet mot våldet mot kvinnor är långt ifrån över. I hela 16 dagar, från 25 november till 10 december, på Mänskliga rättigheternas dag, pågår uppmärksammandet av könsbaserat våld. Bakom det årliga initiativet står bland annat UN Women, FN:s enhet för jämställdhet och kvinnors egenmakt. Under hashtaggen 16days går det att följa de olika initiativen över världen.

Krav på förändring

En av tre kvinnor eller tjejer över 15 år i EU har utsatts för fysiskt eller sexuellt våld. En av två har utsatts för sexuella trakasserier. 35 procent av världens kvinnor har upplevt antingen fysiskt och/eller sexuellt våld, enligt siffror från UN Women. I vissa länder är det närmare 70 procent av kvinnorna som har utsatts för fysiskt och/eller sexuellt våld under sin livstid från en partner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.