Aktivister borrar i Nordpolen Foto: SVT

Här sänks en flagga under Nordpolen

Publicerad

En internationell expedition har i samarbete med miljöorganisationen Greenpeace sänkt ner en tidskapsel och en flagga på havsbotten under Nordpolen.

Efter att ha skidat fram över isen i 30 graders kyla sänkte de ner kapseln på fyra kilometers djup. Den ligger på samma plats där en ubåt år 2007 placerade en rysk flagga.

I tidskapseln finns namnunderskrifter av personer som engagerat sig i ”Save the Arctic”.

– Vi är här för att lämna nästan 3 miljoner namnunderskrifter från de personer som gått med i ”Save the Arctic”, säger James Turner från Greenpeace.

– De vill skydda den här fantastiska delen av världen från alla företag som vill utnyttja den smältande isen för att borra efter olja.

Svensk-samiska Josefina Lundgren Skerk från Umeå  deltar också i expeditionen.

– Vi hoppas att det här ska inspirera ungdomar över hela världen. Tillsammans kräver vi nu att detta område förklaras en global fristad för miljön, stängd för oljebolag och industriellt fiske, säger hon.

Bland personer som skrivit på finns bland andra Paul McCartney, Cameron Diaz och Nobelfredspristagaren Desmond Tutu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer