Nordkorea skjuter upp en långdistansraket Foto: SVT

Här skjuter Nordkorea upp sin raket

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea genomförde i natt sin kritiserade raketuppskjutning. Uppskjutningen av långdistansroboten verkar, enligt sydkoreansk militär, ha varit framgångsrik. Alla tre steg genomfördes som planerat.

Nordkorea uppger att en satellit skickats upp i en bana kring jorden.

Den nordamerikanska luftförsvarsledningen (NORAD) uppgav senare att nordkoreanerna framgångsrikt med hjälp av en raket ha skjutit upp ett föremål i rymden, ett tekniskt framsteg för det slutna landet.

Nordkorea-krisen

Misslyckades

En tidigare uppskjutning med samma typ av raket typ Unha-3 i april misslyckades.

Uppskjutningen har fördömts av flera länder, bland dem USA och Sydkorea, som hävdar att det rör sig om en testskjutning av en långdistansrobot som kan kärnvapenbestyckas.

Sydkoreas president Lee Myung-Bak har kallat till extra säkerhetsmöte. Även Japans regering är starkt kritisk.

Markering

Uppskjutningen skedde en vecka innan grannlandet Sydkorea går till presidentval. Enligt bedömare kan tidpunkten också ses som en markering av ettårdagen av den förre diktatorn Kim Jong-Ils död. Kim avled den 17 december i fjol.

FN:s säkerhetsråd möts vid klockan 18, svensk tid, för att diskutera Nordkoreas uppskjutning, uppger en västdiplomat

Enligt diplomaten har Japan och USA begärt mötet i säkerhetsrådet.

Glädje

Efter raketuppskjutningen har hela Nordkorea exploderat i glädje, rapporterar landets statliga medier.

– Jag får tårar i ögonen när jag tänker på alla försök våra kära ledare har gjort för att föra vårt land till toppen av världens maktcentrum, sade en man i de regimvänliga sändningarna.

I Sydkorea möttes beskedet av likgiltighet.

– Jag förstår fortfarande inte vad de vill uppnå med det här. Jag föreslår att de fokuserar på teknologisk utveckling som hjälper deras befolkning, inte militären,  sade 23-åriga Katelyn Jun till AFP.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet