Människorättsaktivister grips och forslas bort i Baku. Foto: SVT

Här slås protesten ned framför SVT:s kamera

Uppdaterad
Publicerad

Att Eurovision Song Contest pågår just nu och internationell press finns på plats verkar inte bekymra myndigheterna i Azerbajdzjan. Våra utsända blev vittnen till flera gripanden av människorättsaktivister i Baku i dag.

Ett hundratal personer hade samlats i Baku för att protestera mot förtrycket i landet. Det var ingen välorganiserad protest, för det är en omöjlighet i Azerbajdzjan om man vill demonstrera för demokrati.

I stället uppstår protester genom att rykten sprids. Bara en timme före dagens protest fick SVT:s team i Baku reda på att en demonstration skulle hållas nära en tunnelbanestation.

Eurovision Song Contest 2012

När protesten kommer igång dröjer det inte länge förrän säkerhetsstyrkor griper in och börjar forsla bort aktivister. Att SVT:s team och flera andra journalister filmar händelsen verkar inte bekomma säkerhetsstyrkorna.

Gripandena sker trots att demonstranterna inte har uppviglat till upplopp eller liknande. Det enda aktivisterna skanderade var att de ville ha demokrati.

Granskande journalistik farligt

Den lokala pressen har gula västar för att bli fredade från gripanden. Men det är egentlitgen ingen trygghet. Journalister som har avslöjat korruption inom presidentfamioljen lever farligt.

-Det värsta som kan hända är att man blir mördad. I november knivhöggs Rafiq Tagi och han dog senare på sjukhus. Han var författare och journalist och hade skrivit Iran-kritiska artiklar och hade suttit fängslad i Azerbajdzjan tidigare. 2005 sköts den grävande journalisten Elmar Hüseynov ihjäl utanför sitt hem. Badade fallen är olösta. Ingen har ställts inför rätta, säger Celia Davies från Institutet för reportrars frihet Baku.

Hela Europas blickar riktas just nu mot  Azerbajdzjan i och med Eurovision Song Contest, men dagens gripanden visar att myndigheterna inte lyckats dölja bristen på demokrati i landet.

Fakta – Azerbajdzjans styre

  • Azerbajdzjan styrs i prakitiken av presidentfamiljen Alijev och presidentfruns ingifta familj, vilken bland annat behärskar försäkrings-, bygg- och försäkringsföretag plus en bank.
  • President Ilham Aliyev ärvde presidentposten från sin far.
  • Förutom familjen finns en grupp rika miljardärer – oligarker – som deltar i styret. De och höga ämbetsmän uppges dessutom betala in stora belopp till familjens fonder. I utbyte slipper de straff för till exempel korruptionsaffärer och maktmissbruk.
  • I november 2010 hölls parlamentsval. Regimens parti fick 72 av 125 mandat. Men övriga parlamentsplatser gick till kandidater som också stödjer regimen. En (!) ledamot i parlamentet betecknas som oppositionell. Oberoende valobservatörer hävdade att utfallet var ett resultat av valfusk

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2012

Mer i ämnet