Utrustade med städhandskar, hinkar och sopkvastar gick de man ur huse för att städa upp på Hamburgs gator. Foto: TTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Här städar de upp i Hamburg

Uppdaterad
Publicerad

De kom till fots, de kom på cykel, i bil, buss och tåg. De skurade väggar, samlade skräp, sopade upp glasskärvor och lade tillbaka gatsten. På söndagen gick Hamburg man ur huse för att plåstra om sin sargade stad efter G20-mötet.

Det började, som mycket gör, som ett upprop på Facebook: ”Kom och hjälp till att städa upp på söndag”. Tusentals slöt upp. Ett byggvaruhus skänkte alla kvastar, hinkar, handskar och sopsäckar de hade.

LÄS MER: Zombieprotest mot G20

Initiativtagaren, 22-åriga Rebecca Lunderup, hade inte räknat med ett sådant gensvar.

– Det spred sig som en löpeld, säger hon till Hamburger Abendblatt.

Enligt polisen var närmare 10.000 på plats och städade eller hjälpte till på andra sätt. Hardy, som kommit med smörgåsar, kaffe, te och vatten till städarna, säger till Abendblatt:

– Det här är Hamburg. De här bilderna måste också spridas över världen.

200 poliser skadade

Bilderna skiljer sig till stor del från de bilder som visats upp under de senaste dagarna då det har varit stora protestaktioner mot G20-mötet i Hamburg. Delar av protesterna urartade då ”Det svarta blocket” bland annat satte eld på flera bilar. Utöver det så skadades ungefär 200 poliser i sammandrabbningarna.

LÄS MER: Här slår polisen tillbaka

”Det svarta blocket” bestod av ungefär 1.000 maskerade aktivister och när polisen uppmanade dem att ta av sig sina masker så startade våldsamheterna.  Rutor till affärer krossades och bråte sattes i brand. Polisen använde tårgas och vattenkanoner för att skingra den våldsamma delen av demonstrationen. Flera personer greps.

Många av de mest våldssamma scenerna utspelade sig i stadsdelen Sternschanze, vilket är det område som nu de boende själva har gått ur för att städa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer