Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det var svårt, vi tillbringade tre dagar på havet”, säger migranten Adama som gjorde en resa på mer än 1 500 kilometer. Foto: SVT

Här stoppas migranter från att komma in i EU – resor blir allt farligare

Uppdaterad
Publicerad

Om fyra veckor går européerna till val för att välja 720 företrädare i Europaparlamentet. Migrationen är ett av de mest debatterade ämnena inför valet – det trots att EU-parlamentet kommit överens om en migrationspakt.

– Vi förespråkar byggandet av en fysisk mur, säger Juan Sergio Redondo, ledaren för det högernationalistiska partiet Vox i spanska Ceuta.

Ceuta är en spansk enklav i Nordafrika vid Gibraltar sund och har landgräns mot Marocko – där står också en sex meter hög mur som sträcker sig över knappt en mil.

Tidigare har det varit en plats där migranter försökt ta sig över till EU, men idag står det ödsligt och tomt.

– Under en enda dag skickade Marocko över 15 000 människor till Ceuta. Men när Spanien ändrade sin politik upphörde migrationen nästan helt, säger Jesús Verdú Baeza, statsvetare vid Cadiz universitet i Andalusien.

Spaniens avtal med Marocko kritiseras: ”Farligt för Europa”

Spaniens informella avtal med Marocko går i korthet ut på att stoppa alla migranter i Ceuta och Melilla mot att Spanien investerar i Marocko.

Spanien ska också avstå från att kritisera landets Västsaharapolitik – något som väckt kritik.

– Det är farligt för Europa. Det är inte direkt säkert att låta diktatorer kontrollera våra gränser, säger Jesús Verdú Baeza.

Illargi Mayor är aktiv i hjälporganisationen Caminando Fronteras som fokuserar på migranters rättigheter. Foto: SVT

Flödet av migranter stoppas – tar nu riskfyllda rutter

Avtalet har gjort att flödet av migranter över Medelhavet till Spanien nästan helt stoppats. Nu tas istället helt andra vägar som kan vara mycket farligare.

– Det är mycket längre rutter vilket kraftigt ökar risken för att dö i på havet eller någonstans längs vägen, säger Illargi Mayor som jobbar med att identifiera de som omkommer på färden.

Se klippet: Här är muren mellan Spanien och Marocko – ska stoppa migranter från att ta sig till EU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.