Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i videon hur poliserna tacklas ner i halmen av demonstranterna. Foto: Reuters

Här stormar franska bönder lantbruksmässan

Uppdaterad
Publicerad

En lantbruksmässa i Paris stormades av flera bönder på lördagen. Bilder visar hur bönderna, som protesterar mot regeringens lantbrukspolitik, drabbar samman med polis inne på mässområdet.

De franska bondeprotesterna fortsätter. Under en lantbruksmässa på Porte de Versailles i Paris, en av de största i världen, har flera bönder tagit sig in för att visa sitt missnöje med regeringens jordbrukspolitik.

Med slagord som ”avgå Macron” försökte bönderna ta sig vidare in på området, men stoppades av vakter och polis. Stora protester pågår också utanför mässan.

Macron: ”Hjälper inte”

Frankrikes president Emmanuel Macron, som är på plats för att inviga mässan, manade till lugn under ett tal på lördagsmorgonen. Det efter ett möte med ledare för böndernas fackförbund.

– Jag säger detta till alla bönder: Ni hjälper inte era kollegor genom att förstöra montrar, ni hjälper inte någon av era kollegor genom att göra mässan omöjlig och, på sätt och vis, skrämma familjer från att komma, sa Macron enligt Le Monde.

Protesterar mot låga inkomster

Presidenten berättade också att han planerar att hålla ett ”lugnt” möte med fackliga organisationer och jordbrukssektorer om tre veckor.

– Vi måste vara både ödmjuka och klarsynta, vi kommer inte att lösa jordbrukskrisen på några timmar. Det kommer inte att lösas idag.

Böndernas protester har sin grund i höjda priser på drivmedel, låga inkomster – och det som av många uppfattas som alltför långtgående klimatåtgärder. Emmanuel Macron vill nu gå vidare med förslag för att fastställa en lägre gräns för böndernas inkomster, skriver Le Monde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.