Här tar vildsvinen över Rom: ”Vanskötseln har gått för långt”

Publicerad

Alla vägar bär till Rom. Även vildsvinens. Problemen med sopor på gatorna lockar stora skaror vildsvin till den vackra världsstaden.

Rom brukar förknippas med stadens symboliska varginna och de diande tvillingarna Romulus och Remus.

Men nu är det vildsvin som intagit stadens gator och torg i flera områden, strax utanför centrum.

En symbol stadens styrande kan leva lyckliga utan.

En sanitär olägenhet

Framför allt i Roms norra delar flockas vildsvinen och har blivit en källa till oro och ilska. De kraftiga djuren syns utanför skolor och köpcentrum och orsakar på sina håll rädsla, framför allt för att barn ska attackeras. En mormor med sitt barnbarn uppges ha fått springa till sin bil och söka skydd för ett argt vildsvin. En man som skulle storhandla fick också ta skydd.

Den främsta orsaken till att vildsvinen finns mitt i storstan är den italienska huvudstadens kraftiga problem med sophanteringen.

Råttor, fiskmåsar och nu även vildsvin har blivit en sanitär olägenhet när sopbehållarna är överfulla och matrester och annat skräp samlas i berg på gatorna.

Allt mer orädda

Vildsvinen tycks allt mer orädda och vana vid människor. Utanför skolan Stefanelli i området Monte Mario syns de varje dag och oroliga föräldrar kräver åtgärder.

Arga romare filmar vildsvinen och skickar klippen till både media och ansvariga politiker.

Den 1 oktober avgick ledningen för Roms renhållningsföretag Ama. Det är det tredje ledningsbytet på sex år.

Hård kritik mot borgmästaren

Kritiken är hård mot borgmästare Virginia Raggi från Femstjärnerörelsen. Inte minst från oppositionen.

– Här i Rom har vanskötseln gått så långt att man kan fiska i hålen i gatorna och har vildsvin som sällskapsdjur, sa högerpolitikern Giorgia Meloni, underhelgen politiska demonstation på Piazza San Giovanni i Rom.

Virginia Raggi har nu skrivit på tillstånd att avliva djuren. De ska helst fångas in och sen bedövas och sen avlivas. Att skjuta dem i tätbebyggda områden är för farligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.