Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från utsläpp till ädelsten – hör diamanttillverkaren berätta om processen i klippet. Foto: Andy Wong/AP & Reuters

Här tillverkas diamanter – av koldioxidutsläpp

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att den så kallade koldioxidlagringen växer i omfattning tar en helt ny industri form. Företag över hela världen försöker nu hitta nya sätt att återvinna växthusgaserna.

Att fånga in koldioxid som redan släppts ut i atmosfären har länge omnämnts som en potentiellt viktig del i kampen mot klimatförändringar. På flera håll är tekniken redan i bruk.

Vanligast är att koldioxiden som fångas in lagras under jord, men i kölvattnet av att allt mer koldioxid fångas in har en ny industri tagit form – där koldioxiden istället återvinns till nya produkter.

Växer snabbt

Bland de företag som tagit fram teknik för att återvinna infångad koldioxid finns bland annat tillverkare av drivmedel och vissa kemikalier som kan användas vid tillverkning av till exempel cement.

Ett kanadensiskt företag säger sig också ha tagit fram teknik för att omvandla koldioxid till ett slags polyestergarn som kan användas för klädtillverkning.

Användningsområdena är många, och industrin växer snabbt. Enligt nyhetsbyrån Reuters har de sammanlagda investeringarna i branschen tredubblats sedan förra året.

I New York finns ett företag som specialiserat sig framställning av diamanter – helt uppbyggda av koldioxidutsläpp. Se ädelstenarna i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer