I Raleigh i delstaten North Carolina hängde demonstranter upp en nedriven sydstatsstaty i en lyktstolpe. Foto: Travis Long, AP, TT

Här välter demonstranter statyer i USA

Uppdaterad
Publicerad

I flera delstater i USA vältes statyer under natten mot lördagen. Den symboltyngda dagen Juneteenth, som högtidlighåller slaveriets avskaffande i USA, firas vanligtvis stillsamt med familjen eller i kyrkan. Så var det inte i år.

Demonstrationerna var på många håll fredliga. Men under natten gick demonstranter till attack mot statyer i flera delstater i USA.

Albert Pike var den ende sydstatsgeneral som stod staty i den amerikanska huvudstaden Washington. Men tidigt på lördagen, svensk tid, välte och eldhärjade antirasistiska demonstranter hans monument. I Raleigh i delstaten North Carolina hängde demonstranter upp en nedriven sydstatsstaty i en lyktstolpe.

Statyprotester

Statyer som påminner om historiska brott som raslagar eller kolonialism har under de senaste månaderna blivit måltavlor i debatten.

Se när statyerna välts ner i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Statyprotester

Mer i ämnet