Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Det är våra makthavares förtjänst att viruset inte sprids som i andra länder, det tackar vi vårt hälsoministerium för, säger en av läkarna till SVT.

Hård kontroll uppges ha fått upp vaccinationstakten i Tjetjenien

Uppdaterad
Publicerad

Dödstalen i covid-19 fortsätter att skjuta i höjden i Ryssland, med smittosiffror som slår nya rekord. Samtidigt går vaccinationstakten trögt, 42,7 procent har vaccinerat sig i hela landet. Men det sägs finnas undantag. 
SVT har besökt den ryska delrepubliken Tjetjenien, som med hård kontroll säger sig ha fått upp vaccinationstakten, och skiljer ut sig från resten av landet. Det uppger Tjetjeniens hälsominister för SVT.

Vi tas emot som en officiell delegation i byn Kenhi, omkring 100 kilometer söderut om huvudstaden Groznyj.

Och det är inte bara lokala läkare eller regionala myndighetstoppar på plats. 

En polis går hack i häl.

För dem är vårt besök betydelsefullt. De ska få visa upp varför Tjetjenien har lyckats så bra med att bekämpa coronapandemin.

Ledningen hyllas

– Majoriteten av befolkningen är vaccinerade. Självfallet är det tack vare ledningen, Ramzan Kadyrov, människor vaccinerar sig för att de vill, säger Muslim Meshajev, huvudläkare i byn Kenhi.

Vi vet att vi är bevakade. Och intervjupersonerna är noga utvalda. Vaccinationstakten i Tjetjenien uppges ha ökat markant det senaste året. Tjetjenska myndigheter uppger att siffran är uppe i över 90 procent.

– I första hand är det på grund av den starka vertikala maktdelningen. Befolkningen har en stor respekt för auktoriteter. Det är många års ansträngningar bakom det. Nivån av disciplin är högre än i andra regioner i ryska federationen, säger Tjetjeniens hälsominister Elchan Suljemanov till SVT.

En läkare i Groznyj tackar makthavarna för hanteringen av pandemin.

– Det är våra makthavares förtjänst att viruset inte sprids som i andra länder, det tackar vi vårt hälsoministerium för, säger Milana, Kadahadzijeva.

Hävdar noll fall

Tillbaka till byn Kelhi, och den tjetjenska landsbygden. 

Det är svårt att verifiera makthavarnas påståenden om att ingen ska ha insjuknat i covid den senaste tiden, men enligt regionens överläkare har människors isolering, och det hårdföra styret, bidragit till att Tjetjenien är på god väg att besegra pandemin.

– I regionen har vi inte en enda person som är sjuk just nu. I september hade vi två fall.  Vi införde karantän och allt blev normalt. Nu har vi inte ens någon som är smittad, säger överläkaren Achmed Sulamov, som är ansvarig för det största sjukhuset i regionen. 

Data från oberoende sajten Govgov.ru ger en annan bild av läget. 560 000 personer uppges vara fullvaccinerade, vilket enbart motsvarar 37,9 procent av befolkningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet