Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho talade i FN under lördagen. Foto: TT

Hårda ord när Nordkoreas utrikesminister talade i FN

Uppdaterad
Publicerad

Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho tog under lördagskvällen svensk tid plats i talarstolen i FN. Han sa att Trump begick ett oåterkalleligt misstag när han kallade Kim Jong-Un för en ”Rocket man”.

– Ingen förutom Donald Trump är på ett självmordsuppdrag, sa Nordkoreas utrikesminister.

Ri Yong-Ho syftade troligen på Trumps tal i FN under tisdagen, då presidenten använde en hård tongång mot Kim Jong-Un, ord som Trump kommer att få stå till svars för, enligt den nordkoreanske utrikesministern.

– Ett ”besök” från våra raketer, på hela det amerikanska fastlandet, blir allt mer oundvikligt, sa utrikesministern. 

Nordkorea-krisen

”Ett par steg” från kärnvapenarsenal

Vidare talade Ri Yong-Ho om att Nordkorea nu ”bara är ett par steg ifrån” att fullborda sitt kärnvapenprogram. Men han klargjorde också att Nordkorea inte har några intentioner att använda dessa vapen mot de länder som inte ansluter sig till USA:s militära aktioner mot landet.

– USA var först med att ta fram kärnvapen och är det enda land som har använt dessa för att döda hundratusentals civila, sa Ri Yong-Ho.

Kommer inte påverkas av sanktioner

Nordkoreas uttalade mål är enligt Ri Yong-Ho att etablera en maktbalans med USA. Han sa också att landet inte kommer att påverkas av omvärldens sanktioner.

– Det är hopplöst att tro att Nordkorea kommer bli skakade eller ändra vår ståndpunkt på grund av hårdare sanktioner, sa Ri Yong-Ho.

Allt hårdare ton

Tonen har blivit allt hårdare mellan Nordkorea och USA den senaste veckan. President Trump och Kim Jong-Un har turats om att kalla varandra både galna och imbicilla.

Under lördagen lät också USA sina bombplan flyga närmare Nordkorea än man gjort under hela 2000-talet. I vad som beskrevs som en ”markering” från Pentagon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet