Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Susanna Persson Öste om pandemin i Australien: ”Nolltolerans mot viruset”. Foto: SVT/MORGONSTUDION

Polisinsatser ska kontrollera nedstängningen i Sydney

Publicerad

Max tio kilometer från hemmet och endast utgång för nödvändiga ärenden och motion -  myndigheterna i Sydney stramar åt restriktionerna efter ökad smitta.

– Det ska bli ännu hårdare tag än tidigare, säger Susanna Persson Öste, reporter på TT.

I Australiens största stad Sydney har restriktionerna pågått i fem veckor, och nu förlängs de i ytterligare fyra veckor.

– Smittspridningen har inte sjunkit, antalet fall fortsätter att öka lite varje dag, säger Susanna Persson Öste i SVT:s Morgonstudio.

Tidigare har det varit ganska enkelt att få invånarna att gå med på en nedstängning, eftersom man annars har kunnat leva ett relativt vanligt liv.

– Nu är man i en svårare situation med spridning av delta och få vaccinerade. Det har lätt till en del protester eftersom man ser andra delar av världen öppna upp.

Snabbare med att ge böter

Från att ha stått bakom myndigheterna beslut börjar nu allt flera istället ifrågasätta deras agerande.

– Myndigheterna i Australien kan ha rätt hårda nypor. Det ska bli ännu hårdare tag med att se till att folk följer restriktionerna, till exempel med polisinsatser, för att bli snabbare med att ge böter till folk som inte sköter sig.

Människor uppmanas också att rapportera till myndigheterna om dem som bryter mot reglerna.

USA och Europa skräckexempel

Under pandemin har Australien valt en annan väg än till exempel Europa och USA.

– Här har man haft nolltolerans mot viruset och var väldigt tidig med att stänga gränserna. Och med snabba och korta nedstängningar har man i stort sett lyckats hålla smittan borta större delen av pandemin, säger Susanna Persson Öste.

Australien har flera gånger uttryckt sig vara stolta över sin strategi.

– Man har sett USA och Europa som ett skräckexempel.

Knappt tusen dödsfall

Trots att nedstängningen i Sydney fortsätter så lättar andra delsatser i landet på sina restriktioner. I South Australia och Victoria börjar man öppna upp efter en veckas nedstängning eftersom det blivit en minskad smittspridning.

Australien har dryga 900 dödsfall på en befolkning på 25 miljoner. Med bara drygt 13 procent av den australiensiska befolkningen vaccinerade riskerar den pågående nedstängningen i Sydneyområdet att bli långvarig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer