Foto: Grafik: SVT

Hårda strider i sydöstra Ukraina

Enligt bedömare försöker Ryssland, och separatisterna, nu skapa en landkorridor till Krimhalvön.

Tidigare har striderna till största del utspelats i de delar av Ukraina som ligger i nordöst och allra längst österut, som till exempel Lohansk, men nu är den sydöstra delen av Ukraina i fokus. Under torsdagen har det varit hårda strider i området kring staden Novoazovsk. Ukrainska källor uppger att två kolonner av ryska tanks har rullat in i Novoazovsk.

Även halvmiljon-staden Mariupol uppges vara inringad av proryska separatister. Mariupol ligger lite väster om Novoazovsk. Enligt en talesman för Ukrainas militär så har ukrainska trupper nu omgrupperat sig för att försvara Mariupol.

Stora förluster

Många bedömare menar nu att Ryssland försöker skapa en landförbindelse mellan Ryssland och den annekterade Krimhalvön. Det skulle innebära att Ryssland kontrollerar all mark kring Azovska sjön, havet som ligger öster om Krim och söder om städerna Mariupol och Novoazovsk.

Azovska sjön antas vara rikt på naturgas och mineraltillgångar. Ukraina har redan förlorat mer än halva sin kustlinje, och därmed flera viktiga Svarta havshamnar.

Våldet intensifieras

Mer generellt visar en FN-rapport att det dödliga våldet intensifieras i Ukraina och att under sommaren har minst 36 människor i snitt dött varje dag till följd av striderna.

Två medarbetare i den ryska presidentens Människorättsråd säger i dag att ”mer än 100 ryska soldater dödades i strider den 13:e augusti i östra Ukraina”, de bygger sina beräkningar på vittnen på plats och anhöriga till de avlidna soldaterna.

I juli och tidigare i augusti har de ukrainska styrkorna haft framgångar mot proryska rebeller. ”Som en följd av de intensifierade fientligheterna har antalet dödsfall mer än fördubblats sedan den förra rapporten”, som presenterades i juli, skriver nyhetsbyrån AFP som läst dokumentet.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ukrainakrisen

Mer i ämnet