Emiren av Kuwait Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah. Foto: TT

Amnesty: Kuwait krymper det fria ordet

Publicerad

Amnesty International varnar i en ny rapport för det försämrade läget när det gäller mänskliga rättigheter i Kuwait. Människorättsaktivister, journalister och kritiker har de senaste åren fått allt svårare att uttrycka fria åsikter i Kuwait.

Rättsväsendet i Kuwait har gjort mer och mer för att tysta kritiker och oliktänkande. Det visar en ny utredning som Amnesty International har gjort.

Oroväckande utveckling

De senaste två åren har kuwaitisk media rapporterat om 90 fall där människor har ställts inför rätta för att ha ”förolämpat” eller ”kränkt” emiren av Kuwait eller andra makthavare. Vad som klassas som ärekränkande är ofta svårt att tolka i lagstiftningen om förtal, visar rapporten.

Ett av fallen rör människorättsförsvararen Abdullah Fairouz som sitter fängslad på grund av ett twitter-inlägg. Inlägget, som skrevs för över två år sedan, handlar om att ingen bör ha straffimmunitet bara för att de bor i det kungliga palatset.

Över 75 procent av kuwaitierna använder internet och landet är det mest digitala anslutna jämfört med grannländerna.

Ny cyberlag 2016

Amnesty menar att utvecklingen i landet är oroväckande. Staten, vilket i princip är det samma som kungahuset, ska dessutom skärpa kontrollen över oliktänkande på sociala medier. En ny cyberbrottslag ska gälla från och med 2016 och kan ge upp till fem år i fängelse.  

– Den tystar människor och skapar rädsla för att uttrycka åsikter. Lagen kommer dessutom att påverka hur man i allmänhet använder sig av sociala medier som informationsspridning. Du håller ju inte nödvändigtvis alltid med om allt du delar, men nu kommer inte ens det att vara möjligt, säger Amnestys talesperson Ami Hedenborg till SVT Nyheter.

Kan förlora medborgarskap

Att dra tillbaka medborgarskapet är ett annat verktyg som den kuwaitiska staten tillämpar. Redan nu har landet en minoritetsbefolkning med omkring 100.000 bidooner, som är födda i landet men samtidigt statslösa. Myndigheternas inskränkningar mot yttrandefriheten började redan 2011 som en reaktion på demonstrationer med medlemmar ur bidoon-befolkningen. I dag är det enligt kuwaitisk lag förbjudet att demonstrera för statslösa bidooner och gästarbetare som utgör omkring häften av Kuwaits befolkning på 3,5 miljoner.

– Det är fruktansvärt att de kan rycka bort medborgarskap från en människa som straff. Fortfarande är en stor grupp extra utsatta på grund av att de inte har kuwaitiskt medborgarskap, säger Amnestys talesperson Ami Hedenborg.

Media censureras

Kuwaitisk press har tidigare kännetecknats för att vara relativt självständig jämfört med medier i resten av Gulfstaterna, enligt en tidigare rapport från Freedom House. Men enligt den nuvarande presslagen är det strikt förbjudet att nämna gud, eller att kritisera emiren av Kuwait eller rättsväsendet.

Senast i juni i år deltog Kuwait i FN:s råd för mänskliga rättigheter där landet åtog sig att upprätthålla internationell standard när det gäller yttrandefrihet. Nu hoppas Amnesty att rapporten ska fungera som en påtryckning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer