Harrisburg minns kärnkraftsolyckan

Uppdaterad
Publicerad

Kärnkraftsolyckan i Japan väcker minnen hos Harrisburg-borna i nordöstra USA, där kärnkraftsverket Three Mile Island 1979 drabbades av en partiell härdsmälta men få tycks oroa sig för nya olyckor.

-När jag var i snabbköpet i går samlade de in en dollar från varje kund till de drabbade japanerna. Jag tror att de flesta här är upprörda över vad som hänt i Fukushima, säger Andrea Addison.

Hon jobbar som kriminalvårdare, men sitter i saluhallen mitt i Harrisburg för att, som demokratiaktivist, registrera väljare bland kunderna.

140.000 evakuerades

När hon var 23-årig student, i mars 1979, fick kärnkraftverket Three Mile Island en bit utanför staden en mindre härdsmälta – orsakad av en krånglande ventil till kylsystemet. 140.000 människor evakuerades en vecka.

-Det var läskigt! Vi fick inte veta så mycket om riskerna, de ville nog att alla skulle hålla sig lugna. När jag ser TV-nyheterna från Japan får jag minnesbilder, berättar Andrea Addison.

-Men de flesta i Harrisburg talar knappt om kärnkraft. Vi får lita på experterna när de säger att tekniken är säker.

Opinion

Haveriet 1979 och Tjernobyl-katastrofen 1986 minskade stödet för kärnkraft hos den amerikanska allmänheten, liksom på sistone risken för terrorattentat.

Fram till nyligen talades det dock om en renässans för kärnkraften. President Barack Obama föreslog en utbyggnad för att minska oljeberoendet i USA, som i dag har 104 reaktorer. Men landets usla ekonomi har hindrat detta.

Naturkatastrofer

Effekterna av en jordbävning plus en tsunami i Japan får nu de amerikanska kärnkraftsmyndigheterna att se över sina säkerhetskrav – särskilt på platser med risk för naturkatastrofer, som Kalifornien och Florida.

-Three Mile Island blev en väckarklocka för kärnkraftsindustrin. Men därefter har säkerhetstänkandet halkat efter, säger Najmedin Meshkati som är ingenjör och professor vid University of Southern California i Los Angeles.

-Vi behöver kärnkraften, men kylsystemen måste klara långa strömavbrott.

Rostbälte

Liksom många mellanstora städer i USA:s ”rostbälte” drabbades Harrisburg av industridöden på 60- och 70-talen, då tusentals arbetstillfällen försvann.

Staden är konkursmässig, sedan den gått i borgen för dyra lån för en sopstation – och trots försök att gjuta liv i den förslummade stadskärnan finns gott om övergivna byggnader.

Men Harrisburg är ändå huvudstad i delstaten Pennsylvania, och ej så intimt förknippad med kärnkraftsolyckan lokalt som i omvärlden.

-När jag flyttade hit i fjol visste jag inte att det var här det hände, trots att jag växte upp en timme härifrån, säger barnmorskan Molly Means som föddes 1980.

-Jag hade ju hört talas om Three Mile Island, men visste inte var det låg.

Var gravid

Studier som gjorts av de långsiktiga hälsoeffekterna av strålningen går isär; exempelvis är det svårt att slå fast vad som orsakat cancer.

-När haveriet skedde var jag gravid. Men min dotter är 32 år nu och har själv barn – så allt har gått väl, säger Connie Zeplin som uppträder i saluhallen i ett band med sin man och bor nära kärnkraftverket.

-Vi hoppas på det bästa, säger Frank Zeplin.

110413-0949

TT

Fakta: Kärnkraften i USA

* Inga nya kärnkraftverk har byggts i USA sedan olyckan på Three Mile Island utanför Harrisburg 1979.

* Det finns reaktorer som ligger i områden med risk för jordbävningar, till exempel San Onofre-verket nära San Luis Obispo i mellersta Kalifornien.

* Politiker i USA har föreslagit att avancerade datorer ska räkna ut hur kärnkraftverken skulle klara värsta tänkbara scenario, som en kombination av skalv och tsunami.

* Ett annat stort problem är kärnavfallet. Det finns i USA 65 000 ton kärnavfall utan slutförvaring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.