Harry ska ha blivit slagen till marken av prins William efter att han talat illa om Harrys hustru Meghan. Foto: Seth Wenig/AP/Oscar del Pozo/AFP/TT

Prins Harrys uppgifter i ny bok: Dödade 25 personer i Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

I sin nysläppta självbiografi kommer Storbritanniens prins Harry med en mängd spektakulära uppgifter, bland annat hur han blev slagen av kronprins William efter ett gräl om fästmön Meghan Markle och att han dödat 25 personer under kriget i Afghanistan.

”Spare” är namnet på boken som lett till rubriker i engelsk press under dagen. Boken släpptes i Spanien under torsdagen och nyhetsbyrån Reuters har läst den.

En av de mer sensationella uppgifterna i boken handlar om hur hans bror kronprins William så sent som 2019 slog honom till marken. Bröderna ska ha blivit osams om efter att William kallat Harrys fru Meghan Markle ”svår” och ”oförskämd”.

Provade droger

Grälet eskalerade till den grad att William tog tag i Harrys krage och slog ner honom. Allt bygger på Harrys egna ord och det brittiska kungahuset har valt att inte kommentera uppgifterna.

I boken berättar prins Harry också om hur han som 17-åring provade på kokain, men att det inte var något för honom.

I ett kapitel skriver prinsen, som tjänstgjorde som helikopterpilot i kriget i Afghanistan, att han dödade 25 personer. Totalt ska han ha genomfört sex uppdrag och han visar ingen ånger över att han deltog i dödandet, men inte heller stolthet.

Tidigare kritik

”När jag befann mig i stridens hetta och förvirring tänkte jag inte på de 25 som människor. De var schackpjäser som togs bort från brädet, dåliga människor som eliminerades innan de fick möjlighet att döda bra människor”, skriver han enligt Reuters.

Utdrag ur boken har lett till stor uppståndelse i media. Så sent som för en månad sedan var prins Harry och hustrun Meghan i ropet efter att deras dokumentärserie haft premiär på Netflix. Där var de starkt kritiska mot hur de behandlats av personer inom det brittiska kungahuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.