Den amerikanske filmproducenten Harvey Weinstein har länge hört till kategorin Hollywoods mäktigaste inom filmindustrin. Foto: TT

Harvey Weinstein utesluts ur Oscars-akademin

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett krismöte står det nu klart att den amerikanske filmproducenten Harvey Weinstein utesluts ur Oscars-akademin., eftersom han misstänks för sexuella övergrepp.

Den senaste tiden har flera kvinnor som har jobbat med Harvey Weinstein trätt fram och berättat om sexuella övergrepp och våldtäkter som Weinstein ska ha begått. Skådespelaren Gwyneth Paltrow är en av de kvinnor som säger sig ha blivit sexuellt trakasserad av filmproducenten.

Utesluten efter krismöte

Den brittiska filmakademin Bafta har uteslutit Weinstein ur organisationen och Oscars-akademin, som delar ut Oscars-priset, har nu gjort detsamma efter ett krismöte. Akademin vill sända att budskap om att sexuella trakasserier i filmindustrin måste vara över.

Harvey Weinstein-affären

Förundersökning inledd

Filmproducenten har också fått sparken från det filmbolag, som han och hans bror, Bob Weinstein, en gång bildade. I en intervju med tidningen the Hollywood reporter, säger Bob Weinstein att han hoppas att rättvisa skipas.

New York-polisen har också inlett en förundersökning efter anklagelserna. Weinstein själv nekar till brott, enligt nyhetsbyrån AP.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Harvey Weinstein-affären

Mer i ämnet