”Vi vet ingenting, det är väldigt traumatiserande” Foto: TT

Hästar tömdes på blod i barbariska attacker: ”Väldigt traumatiserande”

Uppdaterad
Publicerad

Fransk polis har startat en utredning efter att 30 hästar runt om i landet skadats svårt i vad som liknar barbariska attacker från människor, där en eller flera gärningsmän i vissa fall skurit öronen av djuren. Vissa av hästarna har tömts på blod.

– Vi vet ingenting, det är väldigt traumatiserande, säger en talesperson för polisen.

Polisen i Halland utreder just nu åtta misstänkta attacker mot hästar under 2020. En veterinär som undersökt flera av djuren menar att skadorna omöjligt kan ha uppkommit på naturligt vis. Men det är inte bara i Sverige det är en våg av attacker mot hästar. I Frankrike flaggar polisen nu för flera extremt grova attacker.

Attacker skakar Frankrike

Den första misstänkta attacken i Frankrike rapporterades redan i februari i år och i takt med att fallen blivit fler har det utvecklats till ett mysterium för franska myndigheter, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Oftast har hästarna hittats med ena örat avskuret, andra gånger har förövarna skurit ut ett öga, och i vissa fall har djuren tömts på blod.

Polisen har därför gått ut i sociala medier och uppmanat människor att rapportera både misstänkta individer och beteenden i anslutning till ridcenter och andra platser med många hästar.

”Vi vet ingenting”

Hästattackerna är inte något nytt fenomen, vare sig i Frankrike eller i andra länder. Årets attacker saknar däremot motstycke sett till antalet fall i förhållande till den korta tidsperioden, enligt polisen.  

Myndigheten uppger att man har svårt att förstå motiven bakom dåden, och säger att man i nuläget inte vet någonting om vem eller vilka som är skyldiga. Det är inte klarlagt om det rör sig om någon sorts ritual, en ”makaber” troféjakt eller om ”utmaningar” på sociala medier kan ha triggat attackerna, säger en talesperson för polisen enligt brittiska The Independent.

– Vi vet ingenting, det är väldigt traumatiserande.

Konfrontation på gård

Även Frankrikes lantbruksminister Julien Denormandie har reagerat på attackerna, och sagt att man sätter in ”alla möjliga medel för att få slut på terrorn”.

Vid minst ett tillfälle har knivbeväpnade män konfronterats av djurägare, men då lyckades båda gärningsmännen fly. Både ägaren och två hästar skadades i attacken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.