Sánchez gick till angrepp mot samtliga stora politiska partier i Spanien – men anklagades själv för att ”leka med Spaniens befolkning”. Foto: Pierre-Philippe Marcou/AFP/TT

Hätsk ordväxling mellan spanska politiker efter beskedet om nyval

Uppdaterad
Publicerad

Spaniens politiker beskyller varandra för misslyckandet att bilda regering. Dagen efter nyheten att Spanien är på väg mot ett nyval samlades parlamentet i Madrid.

Premiärminister Pedro Sánchez lade skulden på Spaniens tre största partier efter sitt eget socialistparti PSOE – konservativa Partido Popular, mittenhögerpartiet Ciudadanos och vänsterradikala Podemos.

Sánchez riktade sig direkt till den konservative Pablo Casado och de andra partiledarna vid den bitvis hårda ordväxlingen i parlamentet:

– Tre politiska partier, ni, ni och ni, har inte gjort något annat än att blockera den enda möjliga regeringen i detta land, herr Casado, och svårare än så är det inte. Spanien behöver stabilitet, moderation och ett progressivt styre. Det är det Spanien behöver. Inte ett dödläge.

”Du har lekt med befolkningen”

Pablo Casado å sin sida kritiserade Sánchez för att inte ha lyckats bilda en regering.

– Du har hoppats på ett extraval från första början, men du har lekt med Spaniens befolkning i fem månader. Det är därför du inte fick ihop en överenskommelse med någon i denna kammare, och du har behandlat oppositionen med din sedvanliga arrogans. Du har missbrukat dessa institutioner på ett skamlöst sätt genom att försätta parlamentet i ett halvårs dödläge.

Väljare: Bara mer av samma

Utanför parlamentet intervjuar Reuters förbipasserande Mariana Ruyo:

– Jag gillar det inte, för det som nu kommer spenderas på ett nytt val borde spenderas på sjukhus och skolor, och inte slösas bort för ingenting. De bryr sig bara om sina säten och sina löner. Valet blir bara mer av samma.

Nyvalet i Spanien ska hållas den 10 november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer