HBTQ-organisation kräver skärpt vapenlag

Uppdaterad
Publicerad

Efter massakern i Orlando kräver nu The Human Rights Campaign, USA:s största HBTQ-organisation, en skärpning av vapenlagarna i landet.

The Human Rights Campaign kräver bland annat det ska bli svårare att skaffa sig automatvapen av den typ som användes vid dådet i Orlando och som använts vid flera andra dödsskjutningar i USA, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Man vill också ha noggrannare kontroller av den som vill köpa vapen. Särskilt viktigt är att begränsa möjligheten att komma åt vapen för misstänkta terrorister och personer som utövat våld i nära relationer, menar man.

I uttalandet, som kom i dag, understryker den 36 år gamla organisationen att det är första gången som man ställer krav på ett område som inte direkt har med traditionella HBTQ-frågor att göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Orlando

Mer i ämnet