Enligt aktivister har homofobi och attacker på hbtq-personer i Tanzania ökat sedan John Magufuli blev president 2015. Foto: Andrea Comas/TT & Reuters

Hbtq-personer i Tanzania går under jord efter uppmaning om angiveri

Uppdaterad
Publicerad

Anmäl människor du misstänker vara homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner. Efter den uppmaningen av en guvernör i Tanzania har tusentals personer gått under jord med rädsla för sina liv, rapporterar Reuters. Enligt guvernören ska de som anmäls gripas i början av nästa vecka.

– Vi är verkligen rädda. Vi vet inte vad vi ska göra och vart vi ska ta vägen, säger 24-årige Nathan, som bor i Dar es Salaam till Reuters.

Efter att Paul Makonda, guvernören i regionen Daar es Salaam, gick ut med uppmaningen i måndags att anmäla misstänkta HBTQ-personer har tusentals människor gått under jord, eftersom de riskerar 30 års fängelse.

– Ge mig deras namn, sa han under presskonferensen.

”Har lämnat mitt hem”

Enligt guvernören ska en kommitté på 17 personer instiftas för att övervaka sociala medier i syfte att identifiera personer och gripa dem med start i början av nästa vecka.

– Jag har sen i måndags lämnat mitt hem och rört på mig hit och dit. Jag ser alltid över min axel för att se om de kommer efter mig, säger Nathan till Reuters.

Över 100 har angivits

Enligt Nathan har bostäder redan utsatts för razzior i Dar es Salaam och människor gripits, men det är något som Reuters inte lyckats få bekräftat.

Dagen efter uttalandet sa Paul Makonda under en presskonferens att över 5 700 meddelande redan har kommit in och att över 100 misstänkta har angivits.

Aktivister: Homofobi och attacker ökar

Sex mellan samkönade par är olagligt i Tanzania, men få människor grips och döms. Enligt aktivister har homofobi och attacker på HBTQ-personer ökat sen president John Magufuli valdes 2015.

Organisationer som ger stöd till hbtq-personer har sedan dess stängts ner och aktivister har gripits. Myndigheter hart också stoppat hiv-preventionsinsatser riktade till gruppen.

Enligt aktivister har homofobi och attacker på hbtq-personer i Tanzania ökat sedan John Magufuli blev president 2015. Foto: Khalfan Said/TT

Hans Magnusson, chef för Sidas Afrikaavdelning, kallar utvecklingen för ”oerhört allvarlig och oroväckande”.

Han tror dock inte på att villkora biståndet till landet för att på så sätt påverka utvecklingen.

– Det finns möjligheter att ställa villkor men vi ska komma ihåg att biståndet i förhållande till Tanzanias budget fortfarande är väldigt litet. Och möjligheterna att påverka på det sättet är ganska små. Jag tror att det är mer effektivt att arbeta med de som vill förändra situationen i Tanzania och stötta dem i det arbetet, säger Hans Magnusson.

SVT Nyheter har sökt biståndsminister Isabella Lövin. Hon meddelar att den övergångsregering som hon nu är del av inte ska blicka framåt, men konstaterar att regeringen har observerat utvecklingen i Tanzania.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.