Hbtq-personer i USA jublar sedan Högsta domstolen slagit fast att de omfattas av en lag mot könsdisriminering på arbetsplatsen. Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT

Hbtq-personer i USA skyddas från avsked

Uppdaterad
Publicerad

USA:s högsta domstol slår fast att hbtq-personer inte får avskedas från sina arbeten på grund av sexuell läggning eller könsidentitet.

Hbtq-personer i USA får inte avskedas från sina arbeten på grund av sexuell läggning eller könsidentitet, slår Högsta domstolen fast i ett banbrytande beslut. Detta eftersom de omfattas av en lag mot könsdiskriminering från 1964.

Det efterlängtade beslutet fattades med siffrorna 6-3, där chefsdomare John Roberts och den relativt nytillträdde Neil Gorsuch röstade med domstolens liberala falang, rapporterar amerikanska medier.

Fallet rörde en medborgarrättslag från 1964 som förbjuder arbetsgivare att diskriminera anställda med hänvisning till ras, religion, ursprung och kön. Domarna hade att ta ställning till huruvida skrivningen om kön även omfattade de miljontals homo-, bi- och transsexuella samt queerpersoner som arbetar i USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.