Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jekaterina Varenik, 25, ställde sig framför statyn i Moskva med en skylt ”Ukrainare är inte våra fiender, utan bröder.” Nu sitter hon i arrest. Foto: Privat

Hedrade ukrainska dödsoffer – nu sitter hon i arrest i Moskva

Publicerad

Tysta blomprotester för att hedra dödsoffer vid attacken i Dnipro har pågått i flera städer i Ryssland i över en vecka. Flera personer har gripits – en av dem är Jekaterina Varenik, 25.

– Det är modigt från vår dotters sida. Vi är trötta på att vara rädda, säger pappan, till SVT.

En staty som föreställer den ukrainska poeten och författaren Lesja Ukrainka i centrala Moskva omvandlades till en minnesplats. Vid monumentet har Moskvabor lämnat blommor och gosedjur för att hedra dödsoffer vid attacken i Dnipro, där minst 46 personer miste livet.

Fyra personer som hade kommit för att hedra offren och ytterligare två förbipasserande greps av ryska polisen, enligt människorättsorganisationen OVD Info. En av de gripna är Jekaterina Varenik, 25. Hon ställde sig framför statyn med en skylt med texten: ”Ukrainare är inte våra fiender, utan bröder.”

Jekaterina Varenik är född i Ukraina men familjen flyttade till Ryssland när hon var två år gammal. Familjen har släktingar och vänner kvar i Luhanskregionen.

– Före kriget semestrade vi i Ukraina. Där är våra rötter. Vi är emot det Ryssland gör med vårt brödrafolk i Ukraina, säger hennes pappa, Aleksej Zjerlitsyn, till SVT.

På grund av sin aktion har Jekaterina Varenik dömts till tolv dagar i arresten för ”våldsamt motstånd”, samt till böter på motsvarande 7 000 svenska kronor för ”diskreditering av den ryska armén”. I Ryssland kan man bli dömd till arrest upp till 30 dagar, vilket innebär inlåsning i en cell med syftet att isolera en person från samhället. Det finns inget motsvarighet i svensk lag.

– Lagen om våldsamt motstånd används av poliser i Ryssland när de ger sig på aktivister, säger Marija Kuznetsova, presstalesperson på ryska människorättsorganisationen OVD Info.

Få gripna – vill inte dra till sig uppmärksamhet

Minnesplatser har uppstått i flera olika ryska städer. Blommor, lyktor och bilder på det sprängda bostadshuset i Dnipro har lagts vid statyer som föreställer den ukrainske språkvetaren Taras Sjevtjenko. Men inga fler människor ska ha gripits.

– Ryska myndigheter bestämde sig för att låta folk hedra de ukrainska dödsoffren i lugn och ro, eftersom massgripanden väcker mer uppmärksamhet i internationella medier, säger Marija Kuznetsova på OVD Info.

Se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.