Jevdokia Kafanova och Natalija Belkina vittnar både om ett allt varmare och blötare klimat. ”Vintrarna är inte lika kalla längre och på sommaren är marken runt husen ett enda träsk”, säger Natalija Belkina. Foto: Fredrik Svenningsson

Hela Jakutsk hotas när permafrosten smälter

Uppdaterad
Publicerad

På några av världens allra kallaste platser går den globala uppvärmningen som snabbast. I staden Jakutsk i östra Ryssland hotas en hel stad när permafrosten smälter.

– Hela huset lutar, ena väggen är högre än den andra och golvet sluttar, berättar Jevdokia Kafanova.

Jevdokia Kafanova har bott i stort sett hela sitt liv i huset i Jakutsk. För tio år sedan började problemen bli allt värre.

– Jag har inte kunnat öppna fönstren på flera år, hela väggen är så sned, säger hon till SVT Nyheter.

#vårtklimat

I huset bredvid bodde tidigare Natalja Belkina. Det huset är nu evakuerat och Natalija Belkina har fått flytta till en annan lägenhet.

– Det är farligt, hela huset lutar. En vägg välte inne hos en granne. Sen välte en vägg inne hos mig också, säger hon.

Byggd på permafrost

Jakutsk är med sina 300.000 invånare den största staden i världen byggd på permafrost. Husen av den typ som Jevdokia Kafanova bor i är i grunden felkonstruerade. De är dåligt isolerade neråt och hjälper själva till att värma upp marken under sig. Men ju mer klimatet förändras desto snabbare och djupare sjunker de. Det finns många hus av den här typen över hela östra och norra Ryssland. På Permafrostinstitutet i utkanten av Jakutsk forskas det på den smältande permafrosten och vilka följderna kan bli.

– Smältandet av permafrosten är mycket allvarligt, det leder till att allt går sönder. Vägar, hus och all infrastruktur, säger Aleksandr Fjodorov, laboratoriechef på Permafrostinstitutet i Jakutsk.

”Katastrofalt farligt”

Uppvärmningen i det här delen av Ryssland går dubbelt så snabbt som genomsnittet för planeten. Och det kommer att fortsätta. Innan 2050 beräknas perioden varje år med minusgrader vara omkring två veckor kortare. Mer än halva Ryssland består av permafrost, när permafrosten smälter frigörs metangas.

– Det leder till en förstärkning av växthuseffekten, för uppvärmningen av klimatet det är katastrofalt farligt.

”Orolig för framtiden”

I dag byggs husen i Jakutsk på betongpelare som är förankrade nere i permafrosten. På så vis isoleras de från marken och får en stadig grund även när det översta lagret tinar. Men det gäller bara så länge inte uppvärmningen når djupare ner i marken. De sjunkande trähusen är en påminnelse om vad som kan hända i stort sett hela stan om uppvärmningen fortsätter.

– Jag är orolig för framtiden, för jag vet vilka följderna kan bli, säger Aleksandr Fjodorov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat

Mer i ämnet