Minihelikoptern Ingenuity, med Marsbilen Perseverance i bakgrunden, illustrerad av Nasa. Foto: Nasa

Helikopter redo för första flygningen på Mars

Uppdaterad
Publicerad

NASA:s minihelikopter Ingenuity som landade på Mars tillsammans med rovern Perseverance i februari, ska göra en första flygning på den röda planeten redan under natten mot måndagen.

Minihelikoptern väger bara 1,8 kilo och ser ut som en drönare.

Planen är att helikoptern ska lyfta tre meter rakt upp från planetens yta, sväva och rotera i 30 sekunder samt ta en bild på Perseverance.

Flygningen ska äga rum natten mot måndagen, svensk tid, och är förprogrammerad. Signalfördröjningen från jorden uppgår till 15 minuter och gör det omöjligt att styra minihelikoptern i realtid.

– Mars är svårt, inte bara när man ska landa utan även när man försöker lyfta och flyga runt, säger Nasas projektledare MiMi Aung.

Har klarat alla test

Mars har väsentligt lägre gravitation och lufttrycket vid markytan mindre än 1 procent av jordens. Den tunna atmosfären gör att Ingenuitys rotorblad måste snurra i betydligt högre hastighet för att helikoptern ska kunna lyfta.

Men Ingenuity har hittills klarat alla test och tycks vara redo för den första flygturen på en annan planet.

– Den enda osäkerheten är de faktiska förhållandena på Mars, säger MiMi Aung och nämner möjligheten att vindar kan störa minhelikoptern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.