Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hemlig operation räddade unika dinosaurieträd Foto: AFP

Hemlig operation räddade uråldriga dinosaurieträd

Uppdaterad
Publicerad

En samling träd från ett uråldrigt släkte som såvitt känt bara växer på ett ställe i världen har räddats undan skogsbränderna i Australien.

Insatsen skedde med hjälp av vattenbombning, och en specialiststyrka som firades ner från helikoptrar för att arbeta med ett bevattningssystem på marken, skriver Sydney Morning Herald.

– Det var en militärliknande operation, säger delstatens miljöminister Matt Kean till tidningen.

Operationen i nationalparken omkring 13 mil nordväst om Sydney har hållits hemlig för att inte avslöja exakt var Wollemitallarna — som kallats dinosaurieträd — växer. Myndigheterna vill nämligen inte ha dit besökare.

– Wollemi nationalpark är den enda platsen i världen där dessa träd växer i det vilda, och med mindre än 200 träd kvar kände vi att vi var tvungna att göra allt vi kunde för att rädda dem, säger Kean.

100 och 200 miljoner år sedan

Enligt Cris Brack vid Australian National University pekar fossila fynd på att träden fanns över hela Australien för mellan 100 och 200 miljoner år sedan.

Hotet mot de kvarvarande dinosaurieträden, som upptäcktes 1994, var som störst i slutet av året när den enorma så kallade Gospers Mountains-branden drog genom nationalparken.

– Vi höll andan och väntade, säger Brack till Sydney Morning Herald.

Ett par dagar senare hade röken lättat, och experterna kunde konstatera att de flesta av träden hade klarat sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bränder i Australien

Mer i ämnet