Foto: TT

Hemlig spionutrustning i Oslo

Uppdaterad
Publicerad

Avancerad spionutrustning som kan övervaka mobiltrafik har installerats i Oslo kring Stortinget och landets regeringskvarter. Att skydda sig mot den här typen av övervakning är svårt, säger en expert.

Flera falska basstationer har satts upp i Oslo, bland annat runt stortinget och regeringskvarteren. Dessa kan övervaka all mobilaktivitet i området, skriver Aftenposten.

Norska säkerhetstjänsten inledde en egen undersökning efter avslöjandet.

Aftenposten har under två månader registrerat den misstänkta mobilövervakningen med hjälp av avancerade, krypterade mobiltelefoner. Tidningen fick därefter hjälp av it-säkerhetsföretagen CEPIA Technologies och Aeger Group att lokalisera de falska basstationerna.

Den som styr utrustningen kan bland annat avlyssna telefoner eller tappa dem på data, skriver tidningen. Det går också att se vem som rör sig i området.

Säkerhetstjänst utreder

Det är okänt vem som äger utrustningen. Ingen av de myndigheter Aftenposten varit i kontakt med säger att utrustningen tillhör dem. Enligt norsk lag är det bara polisen och säkerhetstjänsten som har tillstånd att använda sådan utrustning.

Nationella säkerhetsmyndigheten NSM informerades i torsdags av tidningen om fynden och inledde på fredagen egna undersökningar runt centrala byggnader i Oslo centrum.

– Resultaten av Aftenpostens undersökning gör att vi kan spetsa våra egna undersökningar, Det gjorde vi under fredagen, säger avdelningsdirektör Hans Christian Pretorius i NSM.

Dyr utrustning

Enligt tidningen finns det inte anledning att tro att det är norska myndigheter som står bakom basstationerna.

– Det vi ser är en form av underrättelseinsamling på norsk mark, Det är mycket få i Norge som har rätt att använda en sådan utrustning, säger Kyrre Sletesjøe på CEPIA till tidningen.

Spionutrustningen kostar troligen mellan en halv och två miljoner norska kronor och får inte säljas till privatpersoner i ett Natoland.

– Vi ser mycket allvarligt på det här, säger Hans Christian Pretorius, avdelningsdirektör på NSM, till Aftenposten.

Lurar telefoner

Enligt Leif Nixon, säkerhetschef på Nationellt superdatorcentrum vid Linköpings universitet, handlar det om så kallade IMSI-catchers, falska basstationer som lurar mobiler att ansluta till dem och på så sätt håller koll på vilka mobiler som passerar och vad de gör.

– Det här har upptäckts lite varstans i världen. I Norge verkar det vara väldigt oklart vems de kan vara. Och när det är så här små mobilceller kan enheterna vara små. Det kan se ut som en anonym elektroniklåda som det inte är uppenbart vad det är när man tittar på den, säger han till TT.

Den som styr utrustningen kan spåra mobiler, angripa och försöka ta över dem. Användaren märker inte om telefonen attackeras och kan inte göra mycket för att skydda sig, säger Nixon.

– Väldigt lite. Det är en av sakerna som jag tycker är otäck i det här.

Kan finnas i Sverige

Ingen av de myndigheter som Aftenposten varit i kontakt med säger att utrustningen tillhör dem. Leif Nixon tror att det är fullt möjligt att liknande övervakningsutrustning även finns i Sverige.

– I går hade jag sagt kanske, men inte särskilt sannolikt. Nu verkar det som att risken finns även i våra mindre nationer.

Washington Post skrev i september i år om liknande fynd av falska basstationer i Washington. Med samma typ av mobiltelefon som den som användes vid undersökningen i Norge avslöjades ett tjugotal misstänkta IMSI-catchers nära Vita huset, Capitolium, FBI:s högkvarter och utländska ambassader.

Undersökningen i Washington genomfördes av ett företag som marknadsför telefonen i USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.