Herr Kondom väcker debatt i Zambia

Uppdaterad
Publicerad

En pratande kondom som ger tonåringar råd om sex och samlevnad är en återkommande gäst i ett kontroversiellt radioprogram i Zambia. Programmet utbildar unga om könssjukdomar och preventivmedel och väcker starka reaktioner i det starkt kristna landet.

Zambia i södra Afrika är ett av världens mest aids-drabbade länder och många unga, framför allt tjejer, gifter sig och får barn redan som tonåringar. Ett populärt och kontroversiellt biståndssponsrat radioprogram, Tikambe, har som ambition att utbilda ungdomar om preventivmedel, sexuell hälsa och rättigheter.

– Tikambe betyder ”Låt oss prata” på Nyanja och just det gör vi i programmet, pratar om sådant som är känsligt och tabubelagt, säger Elisabeth Banda som är journaliststudent i Lusaka och jobbar extra för Tikambe.

– Vi vill att unga ska få information så att de inte blir gravida om de inte vill och inte drabbas av könssjukdomar. Vill de avstå från sex ska de göra det, vill de ha kondomer ska de veta hur de används på rätt sätt.

Tvätta kondomer?

Hur tonårsmammor ska kunna komma tillbaka till skolan efter att de har fött barn, våldtäkt, onani, omskärelse, olika sorters preventivmedel och varför det är viktigt att testa sig för HIV är några ämnen som Tikambe har tagit upp.

Brittiska BBC:s biståndsavdelning, BBC Media Action, utbildar och stöttar de zambiska journalisterna och svenska SIDA bidrar med pengar till Tikambe som sänds varje vecka i Zambias statliga radio.

Patrik Chikumbi är en av programledarna och han tycker att en av de viktigaste uppgifterna är att avliva farliga myter.

– Jag minns när vi hade ett program om kondomer, där unga lyssnare ringde och berättade om olika historier de hade hört. En kille hade fått rådet att klippa av toppen på kondomen för att få mer njutning, en annan trodde att kondomerna måste tvättas och hängas upp på tork innan de gick att använda, berättar Patrik Chikumbi.

För att reda ut missförstånd intervjuas bland annat den fiktive gästen Herr Kondom, som berättar att en kondom måste sättas på när en penis är erigerad, att det är viktigt att kontrollera bäst-före-datum på förpackningen och det inte ska vara någon direkt hudkontakt mellan penis och vagina.

Sänds med varning

Det explicita språkbruket i Tikambe har gjort att det måste sändas en varning riktad till känsliga lyssnare innan programmet. Vissa kristna företrädare och konservativa föräldrar är mycket kritiska och hör ofta av sig med klagomål till statliga radion ZNBC eller skriver på Tikambes facebook-sida. Förra året stängdes programmet ner under en period av radions ledning på grund av protesterna.

– En del säger att Tikambe är omoraliskt och uppmanar unga att ha sex innan de är gifta. Men så är det inte, vi låter experter ge råd och information för att unga ska kunna välja själva, säger Elisabeth Banda.

Homosexualitet tabu

Efter påtryckningar från bland annat Sverige så kunde Tikambe börja sända igen efter stoppet. Men även om programmet är fortsatt frispråkigt, så finns det ämnen som redaktionen inte kan ta upp. Homosexualitet till exempel, som är förbjudet enligt zambisk lag.

– Tikambe skulle inte kunna prata om homosexualitet även om jag personligen gärna skulle vilja att vi gjorde det, säger producenten Posent Ndovi.

– Det är förbjudet här och Zambia är en alltför kristen nation. Gjorde vi det skulle politikerna rasa och vi skulle nog aldrig få sända igen.

Det finns inga exakta siffror som visar hur många lyssnare programmet har, men enligt BBC Media Actions egna mätningar har över en miljon zambier lyssnat på Tikambe, av befolkningen på drygt 14 miljoner. Och det finns konkreta exempel på att Tikambe ger resultat.

– Vi vet att det finns smittade ungdomar som har gått och testat sig för HIV efter att ha lyssnat på Tikambe och därmed fått behandling som räddat deras liv, säger Sören Johanssen som är landchef på BBC Media Action i Zambia.   

Fakta om Zambia

Zambia har en av världens yngsta befolkningar, hälften av invånarna är under 15 år.

13 procent av alla mellan 15 och 49 år är HIV-positiva. Fler kvinnor än män är HIV-positiva.

45 procent av alla flickor är gifta innan de fyllt 18 år. 10 procent av flickorna är gifta innan de fyllt 15 år.

29 procent av alla flickor mellan 15 och 19 år har fått barn eller är gravida med sitt första barn.

En zambisk kvinna har i genomsnitt 5,3 barn.

Källa: The 2013-14 Zambia Demographic and Health Survey (ZDHS)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.