En kvällsmottagning på Buckingham Palace ingår när Nato-ländernas stats- och regeringschefer samlas i London för att fira försvarsalliansens 70-årsjubileum. Foto: Reuters/TT

Heta viljor när Nato firar 70 år

Uppdaterad
Publicerad

Tuffa viljor och heta känslor får veckans Natomöte att präglas av allt annat än samförstånd.

En afton på slottet får lugna ner tuppfäktande presidenter i London.

Tisdagens och onsdagens möten är till för att fira militäralliansens 70-årsjubileum. Generalsekreterare Jens Stoltenberg bjuder i sedvanlig ordning på vackra ord för att visa hur bra och utvecklat samarbetet är.

– Vår allians är aktiv, rörlig och anpassar sig till framtiden. Nordamerika och Europa står tillsammans. I osäkra tider behöver vi starka multilaterala institutioner som Nato, sade Stoltenberg i fredags på sin presskonferens inför toppmötet.

Generalsekreteraren stoltserar också med att medlemsländerna lägger allt mer på sina försvar – något som framför allt USA:s president Donald Trump annars tar åt sig äran för.

”Sen jag tog över har antalet Nato-länder som uppfyller sina åtaganden mer än FÖRDUBBLATS” skriver Trump glatt på Twitter, sedan allt fler medlemmar nu nått upp i alliansens målsättning om att lägga motsvarande minst 2 procent av sin BNP på försvaret.

Orolig Johnson

Trumps närvaro i London skapar samtidigt en hel del nervositet, med bara drygt en vecka kvar till det brittiska valet. Premiärminister Boris Johnson och Konservativa partiet står på god fot med presidenten, men oroas över att den i Storbritannien inte särskilt populäre Trump ska trampa i klaveret.

Presidenten lovar ändå neutralitet och förklarar under en oväntat lång pressträff på tisdagen att ”Boris är väldigt kapabel”, men också att han kommer att kunna samarbeta med Labourledaren Jeremy Corbyn om så skulle krävas.

– Jag kan arbeta med alla, lovar Trump.

Samtidigt ger sig presidenten in i en växande träta mellan två andra mäktiga Nato-herrar. Turkiets president Recept Tayyip Erdogan föreslog i förra veckan att franske presidenten Emmanuel Macron borde undersöka sig för att se om han är hjärndöd – som svar på att Macron kallat hela Nato för hjärndött och kritiserat Turkiets ensidiga agerande i Syrien.

”Prata ihop sig”

Storbritanniens drottning Elizabeth välkomnar under tisdagskvällen hela ledarskocken till fin mottagning på Buckingham Palace.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel försöker gjuta olja på vågorna och har bland annat föreslagit en expertpanel för att se hur Nato framöver kan hantera politiska frågor på ett mer effektivt sätt.

Norges statsminister Erna Solberg är inne på samma linje.

– Vi har upplevt en höst när känslan av att vi borde ha pratat ihop oss mer har gett grund för en viss friktion, säger Solberg till nyhetsbyrån NTB:s utsända i London.

”Överdriver hotbilden”

Rysslands president Vladimir Putin säger att landet gärna samarbetar med försvarsalliansen Nato.

– Vi har vid återkommande tillfällen uttryckt vår villighet att gemensamt stå emot riktiga hot, säger Putin enligt ryska nyhetsbyråer, samma dag som ledare för Natos medlemsländer träffas i Storbritannien.

Rysslands relation till Natoländerna har försämrats av flera anledningar, bland dem annekteringen av Krimhalvön 2014 och anklagelser om påverkansförsök vid val.

Vladimir Putin anser att Natoländerna överdriver hotbilden från Ryssland och han kritiserar den upprustning som sker i flera av landets grannländer. Han säger att man i stället kan samarbeta mot internationell terrorism, i mindre väpnade konflikter och för en nedrustning av massförstörelsevapen.

Fakta: Nato

Militäralliansen Nato – förkortning för Nordatlantiska fördragsorganisationen – bildades i Washington den 4 april 1949 av tolv länder, däribland Danmark, Norge och Island. Därefter har alliansen vuxit till 29 medlemmar, med en 30:e på gång då Nordmakedoniens inträde väntas bli helt klart under nästa år.

Årets 70-årsjubileum firas med ett toppmöte i London. Det inleds med en galamiddag hos drottning Elizabeth II i Buckingham Palace den 3 december, följt av en mer normal mötesdag på lyxhotellet The Grove i Watford den 4 december.

Deltar i mötet gör ländernas stats- och regeringschefer, exempelvis USA:s Donald Trump, Turkiets Recep Tayyip Erdogan, Frankrikes Emmanuel Macron och Tysklands Angela Merkel.

Natos medlemmar: Albanien, Belgien, Bulgarien, Danmark, Estland, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kanada, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Montenegro, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tjeckien, Turkiet, Tyskland, Ungern och USA.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.