På pressträffen i Vita huset sa Obama att masskjutningen i Orlando utreds av FBI som ett terrordåd. Foto: TT

Obama: Det var ett terrorbrott

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Barack Obama kallar masskjutningen i Orlando för ett terrordåd och ett hatbrott. Han var dock förtegen om skyttens kopplingar till terroristorganisationer. Presidenten kritiserade också de amerikanska vapenlagarna ännu en gång.

I sitt tal efter masskjutningen sa Obama att händelsen var ett terrorbrott och ett hatbrott.

– Även om utredningen ännu är i ett tidigt skede så vet vi tillräckligt för att säga att detta var ett terrorbrott och ett hatbrott, sa Obama, och bekräftade att federala polisen FBI utreder händelsen därefter.

Oklara motiv

Han var dock förtegen kring den utpekade gärningsmannen Omar Mateens motiv.

– Det är oklart vad mannens motiv var. Men var som är klart är att det var en man fylld av hat, sa Obama.

Presidenten underströk att det är av yttersta vikt att polisen utreder Mattens eventuella kopplingar till terroristgrupper.

”Hjärtskärande”

Obama tog förstås även upp att attacken skedde mot en gayklubb och underströk att:

– Det är en särskilt hjärtskärande dag för våra vänner och amerikaner som är lesbiska, homosexuella eller transsexuella.

Kritiserade vapenlagar

Likt han gjort tidigare riktade Obama även kritik mot de amerikanska vapenlagarna, och uppmanade politiker att agera.

– Denna massaker är ännu ett exempel på hur lätt det är för en person att få tag på ett vapen och skjuta människor på en skola eller nattklubb.

Clinton fördömde

Den demokratiska presidentkandidaten Hillary Clinton skriver på Twitter: ”Jag vaknade till den fruktansvärda nyheten från Florida. Medan vi väntar på mer information går mina tankar till dem som utsatts för detta hemska dåd”.

Hennes konkurrent om presidentposten, demokraten och senatorn Bernie Sanders, kallar dådet ”hemskt” och ”otänkbart” och säger att det understryker behovet av vapenkontroll i USA, skriver CNN.

Trump uttryckte sympatier

Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump skriver på Twitter om dådet att ”polisen undersöker möjlig terrorism”. Han skriver också: ”Fruktansvärd händelse i FL. Ber för alla offer och deras familjer. När ska detta upphöra? När ska vi bli tuffa, smarta och vaksamma?”

Trump: ”Jag hade rätt”

På Twitter skrev den en republikanske presidentkandidaten Donald TrumpTrump även att han ”uppskattar gratulationerna för att jag hade rätt om radikal islamistisk terrorism. Jag vill inte ha gratulationer, jag vill ha tuffhet och vaksamhet. Vi måste vara smarta!”

”Obama bör nämna radikal islam”

Trump lade sedan till: ”Ska president Obama till slut nämna orden radikal islamistisk terrorism? Om inte så bör han omedelbart avgå med sin skam!”

Flera andra högt uppsatta amerikanska politiker har också uttryckt sin avsky och sorg över masskjutningen.

Löfven: ”Har skakat såväl USA som oss”

Statsminister Stefan Löfven kom under kvällen med ett skriftligt uttalande efter massmordet.

”Ett brutalt våldsdåd i Orlando, Florida har skakat såväl USA, som oss. Över 50 människor har mist sina liv. Vi tänker på offren och deras anhöriga i denna svåra stund,” säger Löfven i uttalandet.

Han lyfter också fram den grupp som terrordådet riktades mot.

”Attackens brutalitet understryks också av att gemensamt för dem som dödades var att de befann sig på en klubb för hbtq-personer. Tillsammans måste vi bekämpa hat, våld och terror och stå upp för mänskliga rättigheter.”

Under söndagen skickade statsministern kondoleanser till president Obama och det amerikanska folket.

Under förra året inträffade 372 masskjutningar i USA, enligt organisationen Gun Violence Archive. I dessa dödades 475 personer, medan ytterligare 1 870 skadades. Hittills i år har 132 mass-skjutningar inträffat.

Sammanlagt har över 5.800 personer dödats i vapenrelaterade dödsfall under 2016.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Orlando

Mer i ämnet