Sjukvårdspersonal screenar invånare i slumområdet Dharavi i Bombay, ett av de största slumområdena i Asien. Foto: Rafiq Maqbool/AP/TT

ANALYS: Hisnande siffror i världens näst mest folkrika land

Publicerad
Analys ·

Indien har passerat fem miljoner registrerade fall av corona, och ser ut att snart gå om USA med flest smittade i världen. Men andelen som dör är betydligt lägre än många andra länder.

Malin Mendel

Korrespondent, Indien

Som ofta när det gäller Indien är siffrorna hisnande, eftersom befolkningen är så stor, nästan 1,4 miljarder. Man ska därför komma ihåg att även om Indien går om USA vad gäller smittade, så är antalet per 100 000 invånare alltjämt betydligt lägre.

Men det går inte att komma ifrån att spridningen av viruset sker mycket snabbt i Indien. Det tog bara elva dagar för landet att gå från fyra till fem miljoner konstaterade fall. Vilket kan jämföras med att den första miljonen tog nästan 170 dagar.

Coronapandemin

1 miljon testas varje dag

Till en början hade Indien ganska få fall och den snabba ökningen kan till viss del förklaras med att provtagningen nu ökat markant. Varje dag testas 1 miljon invånare, och nästan 100 000 nya fall upptäcks. Men epidemiologer tror att mörkertalet är enormt och uppskattar det verkliga antalet smittade till uppemot 100 miljoner.

Men trots att allt fler blir sjuka lättar indiska myndigheter på restriktionerna. Genom att öppna arbetsplatser, restauranger och tillåta evenemang hoppas regeringen få igång ekonomin, som dippade med 24 procent det andra kvartalet i år.

”Räddare för svält än corona”

I takt med att allt fler indier återgår till sina arbeten och vistas ute har spridningen tagit ytterligare fart, och man kan frågan sig vad som var vitsen med den stränga nedstängning som gjorde att mängder av människor förlorade sina jobb. Miljontals migrantarbetare stod utan inkomst från en dag till en annan, och såg ingen annan utväg än att vandra hem till sina byar, där de hoppades att det i alla fall skulle finnas mat. Antagligen spreds viruset ut över landet med migrantarbetarna.

Myndigheterna menar att nedstängningen gav dem en chans att mobilisera och öka antalet vårdplatser. Men fattiga indier som förlorat sin inkomst vittnar om att de är räddare för svält, än för corona.

Att antalet smittade fortsätter öka beror också på att många är trångbodda och har svårt att hålla social distans. I de slumområden jag besökt bor det ofta runt tio personer i varje litet skjul. Men Bombays största slumområde Dharavi har hanterat viruset med små medel och stor vilja. Här har man lyckats få bukt med spridningen genom testning, smittspårning, isolering av sjuka och insatser från frivilliga som till exempel distribuerat matlådor.

”Få riskgrupper i slummen”

Anmärkningsvärt är att dödligheten i Dharavi inte ökade nämnvärt ens när smittan härjade som värst. Det tros bero på att det bor ganska få sjuka, svaga och gamla i slummen, de har redan dött av andra orsaker. Övervikt är inte heller något utbrett problem.

Även Indien som helhet har lägre coronadödlighet än många andra länder, drygt 80 000 personer jämfört med nästan 200 000 i USA. Men att Indien har flest unga i världen är bara en förklaring. Det finns också teorier om att andra typiska indiska virus som denguefeber ger immunitet mot covid-19. Ska man vara krass beror de låga siffrorna antagligen också på att vissa dör utan att någon vet orsaken, och utan att det registreras.

Men även om dödligheten är så låg som 0,1%, så innebär det 670,000 döda om hälften av indierna smittas. Hisnande siffror.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronapandemin

Mer i ämnet