Tchads fd diktator Hissène Habré ger uttryck efter att livstidsdomen mot honom meddelats. Foto: TT

Historisk dom mot ”Afrikas Pinochet”

Uppdaterad
Publicerad

Tchads före detta diktator Hissène Habré har befunnits skyldig för brott mot mänskligheten i en historisk dom i en specialdomstol i Senegal. Han döms till livstids fängelse.

Applåder och hurrarop bröt ut i rättsalen i Dakar efter att domen fallit. Målsägande och anhöriga till offren för Habrés brutala styre kunde ses krama om varandra, märkbart rörda.

Habré, som var president i Tchad mellan 1982 och 1990, stod åtalad för bland annat brott mot mänskligheten, krigsbrott och tortyr under sina år vid makten.

Han fälls på i stort sett alla åtalspunkter, däribland även våldtäkt, tvångsslaveri och kidnappning.

Protesterade

– Domstolen dömer dig till livstids fängelse, förkunnade domare Gberdao Gustave Kam, enligt AFP.

73-årige Habré, klädd i sin signaturbeklädnad med vit dräkt, solglasögon och turban, hade suttit tyst och stilla fram till dess. Men när domen föll satte han händerna i luften och ropade ”Ner med France-afrique”, ett uttryck som syftar på Frankrikes fortsatta inflytande i sina tidigare kolonier.

Rättegången startade i juli förra året i en särskild domstol i Dakar, inrättad av Afrikanska unionen. Det är första gången som en tidigare ledare för ett land åtalas i ett annat land för brott mot mänskligheten.

Lång kamp

Domen markerar slutet på en lång kamp från offren för att kunna ställa Habré inför rätta.

– Det är en stor seger för alla dessa offer för Habréregimen. De har kämpat i över 20 år och det är verkligen på grund av dem som denna dom slutligen kunnat komma till stånd, säger Delphine Carlens, vide ordförande för Internationella federationen för mänskliga rättigheters (FIDH) rättsliga avdelning, till TT.

FIDH har tillsammans med bland andra Human rights watch och lokala människorättsgrupper hjälpt offren att ta fram dokumentation över brotten under Habrés styre.

– Vi var väldigt nöjda med att domen inkluderar alla åtalspunkter. Och att den faktiskt verkligen tog offrens vittnesmål i beaktande, säger Carlens.

Habré har kallats ”Afrikas Pinochet”, efter diktatorn Augusto Pinochet, som styrde Chile mellan 1973 och 1990.

Fakta: Hissène Habré

Habré föddes 1942 i en jordbrukarfamilj i norra Tchad.

Efter studier i Paris i början av 60-talet återvända han till Tchad och anslöt sig till nomadfolkens rebellrörelse mot enpartistyret under François Tombalbaye som etablerats efter självständigheten från Frankrike 1960.

Habré startade snart en utbrytarrebellgrupp.

Efter att Tombalbaye störtats 1975 kom Habrés rival Goukouni Oueddei till makten. 1982 kunde dock Habré installera sig som president efter att hans styrkor intagit huvudstaden N'Djamena. Det nya styret fick stöd av USA och Frankrike.

Under hela 1980-talet pågick inbördeskrig.

Habré höll landet i ett järngrepp och slog brutalt ned mot oppositionen. Enligt uppskattningar dödades över 40.000 människor och fler än 200.000 människor torterades under hans styre.

1990 avsattes diktatorn av sin tidigare militäre befälhavare, Idriss Déby, och flydde till Senegal.

2006 gav Afrikanska unionen (AU) Senegal mandat att ställa Habré inför rätta i en specialdomstol. Efter en utdragen process greps Habré 2013 i Dakar.

Rättegången inleddes sommaren 2014.

Källa: Landguiden, AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.