Kanaka Durga, 39, och Bindu Ammini, 40, fångades på bild vid ett tidigare försök att ta sig in i templet. Foto: TT

Kvinnorna som tog sig in i templet: ”Känner ingen rädsla”

Uppdaterad
Publicerad

De blev de första kvinnorna någonsin att ta sig in till det hinduiska templet Sabarimala i Indien. Nu berättar kvinnorna om händelsen, som lett till starka protester från konservativa grupper.

– Jag känner ingen rädsla, säger Bindu Ammini, till BBC.

Kanaka Durga, 39, och Bindu Ammini, 40 skapade historia när de besökte Sabarimala, efter att en domstol i höstas hävt ett besöksförbud för kvinnor i menstruationsåldern, mellan 10 och 50 år. Tidigare har alla försök av kvinnor att nå templet i delstaten Kerala stoppats av konservativa hinduiska grupper som omringat templet.

Efter att nyheten om kvinnorna blev känd utbröt protester och våldsamheter på flera olika platser i delstaten och templets överstepräst sade att man kommer att stänga för ”rening”.

Kvinnorna själva säger i en intervju med BBC att de inte räds motståndet. Att de ansåg att det var nödvändigt för att upprätthålla kvinnors rättigheter. Intervjun görs från en hemlig plats.

– Jag kan bli dödad av folket, säger Bindi Ammini, som är lärare i juridik till vardags.

”Varje gång kvinnor gör framsteg har samhället fört oväsen”

Trots hotbilden säger hon sig inte vara rädd för den arga mobben. Att besöka templet var viktigt för att upprätthålla ”konstitutionella principer” och ”konstitutionell moral” i Indien, menar hon. Hon får medhåll av Kanaka Durga.

– Jag är inte rädd. Men varje gång kvinnor gör framsteg har samhället fört en massa oväsen.

Hon är själv troende och ville besöka templet, som är ett av världens mest besökta pilgrimsmål dit miljontals människor vallfärdar varje år, för att be.

– Även om jag tror på Gud anser jag att det finns vissa saker som måste förändras, säger Kanaka Durga.

Under lördagen kom rapporter om att en högerpolitikers bostad har attackerats med en hemmagjord bomb, och ett kontor för en hinduistisk konservativ grupp har satts i brand. I båda fallen var angreppen riktade mot grupper som är emot att kvinnor får komma in i templet.

Ett par timmar tidigare attackerades ett hus som tillhör en politiker kopplad till delstatens regerande vänsterinriktade parti, som tryckt på för att domslutet som hävde förbudet ska följas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.