Porträttet är målat av den nederländske konstnären Bartholomeus van der Helst och föreställer Gerard Andriesz Bicker. Foto: Skärmdump/Olly Gibbs

Historiska porträttens nya stil blev viral succé

Uppdaterad
Publicerad

Hur hade det varit om 1600-tals personligheterna på tavlorna log lite mer? Nu vet vi.

Med hjälp av en applikation till telefonen har de gamla målningarna fått en lite gladare uppsyn – och även svenska kungar har fått ett leende på läpparna.

Engelsmannen Olly Gibbs har under en tid ägnat sig åt något många turister känner igen – att gå på museum, ta bilder och posta dem på sociala medier. Men Olly Gibbs bilder skiljer sig lite från mängden.

Med hjälp av telefonapplikationen Faceapp, som förändrar minen på ansiktet på bilden, har han gett de gamla målningarna och skulpturerna ett stort leende. Resultatet? Förvånansvärt realistiskt.

Flickan är en av tre systrar på ett porträtt av Cornelia, Clara och Johanna Veth. Foto: Skärmdump/Olly Gibbs

Idéen väcktes i Amsterdam  

Det hela började med en bild Olly Gibbs tog med sin flickvän i Amsterdam. Han själv såg så bitter ut att hans flickvän i efterhand lade på ett leende.

– Sedan gick vi till Rijksmuseum och noterade att alla målningarna såg lika miserabla ut, så hon föreslog att vi skulle använda appen på dem och det slutade med att vi gick runt och letade efter de mest vresiga målningarna och skulpturerna att liva upp, säger han till SVT Nyheter.

Gör välgörenhet av uppmärksamheten

Hans bilder har spridits på Twitter och han hoppas nu att det som började som ett skämt ska inspirera folk att besöka museum – och le lite mer.

– Många har sagt att de vill besöka museerna nu vilket är jätteroligt. Det är bara en fånig sak som blev viral men så länge folk ler och får ut någonting positivt av det här är jag glad, säger Olly Gibbs.

Han är också initiativtagare till en välgörenhetspromenad till förmån för en organisation som erbjuder hundar som hjälp till personer med fysiska och psykiska nedsättningar.

– Jag försöker vända all den här uppmärksamheten dit för att få så många deltagare som möjligt, säger han.

Svensk motsvarighet

Men Olly Gibbs är inte ensam: Svenska museet Livrustkammaren i Stockholm har också hakat på.

Jonas Lindvall, intendent på Livrustkammaren och en av de som styr museets sida på Facebook, har lagt upp två bilder på glada kungar.

– Det var jag och min kollega som pratade om att det vore kul att ladda upp något med appen och det såg ju jätteroligt ut! Bilden på Erik XIV skrattar jag åt fortfarande, säger han. 

Bland kommentarerna diskuteras huruvida en annan app, dejtingappen Tinder, hade fungerat på 1800-talet. Foto: Skärmdump

museets sida på Facebook är tonen skämtsam och de lägger ut bilder på de gamla kungarna och drottningarna med texter som är något mer moderna.

Sidan har i dagsläget runt 24.000 följare och har enligt Jonas Lindvall vuxit blixtsnabbt.

– Vi har hittat en ton som funkar och jobbar efter att man måste ha ett ”haha” för att få ett ”aha” och sedan ett ”ah”, alltså tillfredsställelsen efter att man lärt sig något, säger han.

Och deras inlägg verkar vara uppskattade av både sidans följare och museets besökare.

– Det var en följare som kallade oss sin ”historiebästis” och det är precis det vi vill vara, säger Jonas Lindvall. 

Förutom Erik XIV har också kung Karl XII fått ett leende på läpparna, men vem som kommer här näst är inte bestämt.

– Det får vi se, vi har ju haft två herrar så det blir nog en dam i alla fall!

Foto: Skärmdump/Olly Gibbs
Foto: Skärmdump/Olly Gibbs
Foto: Skärmdump/Olly Gibbs

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.