Foto: TT

Klart: Finland ansöker om Natomedlemskap

Uppdaterad
Publicerad

Den finländska statsledningen fattade under söndagen beslut att ansöka om medlemskap i militäralliansen Nato.

– Jag har stora känslor, det är en historisk dag, säger Finlands president Sauli Niinistö.

Beskedet offentliggjordes av landets president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin vid en pressträff i Helsingfors under söndagen.

Niinistö säger att beslutet kommer att trygga Finlands säkerhetspolitik och maximera landets säkerhet, ”det missgynnar ingen”.

Sverige och Nato

– Under dessa tider har vi hela tiden haft nära diskussion med Sverige. Man har tidigare sagt Finlands sak är vår, likväl kan man nu säga att Sveriges sak är vår, säger Niinistö.

Nu hoppas regeringen på ett snabbt godkännande av de andra medlemsländerna.

– Den känsla jag främst känner idag är lättnad, men nu måste vi redan titta framåt mot ratificeringsprocessen. säger Marin till SVT Nyheter.

”Hela fältet ska med”

Sanna Marin hoppas även att riksdagen ska godkänna utskottets förslag vid måndagens omröstning. Regeringen behöver inte ha riksdagens stöd i frågan men både Niinistö och Marin betonar betydelsen av att alla partier har fått säga sitt.

– Beslutet är historiskt. Det är viktigt att beslutet har ett parlamentariskt stöd. Det har varit självklart för mig att hela fältet har varit med, säger presidenten.

Samtal med Erdogan

Finlands ansökan om Natomedlemskap måste nu godkännas enhälligt av Natos medlemsländer. Tidigare i veckan sa Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att det vore ”ett misstag” att låta Sverige och Finland gå med i militäralliansen. På frågan om utspelet svarar Niinistö att han känner sig konfunderad – när han talade med Erdogan på telefon för en månad sedan lät det annorlunda:

– Han sa att ni kommer att söka och vi kommer att godkänna det. Jag tackade honom, säger Niinistö och tillägger:

– Jag ska prata med honom igen om de problem han tagit upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet