Farc-befälhavaren Ivan Marquez och den colombianska regeringens förhandlare Humberto de la Calle skakar hand efter signeringen av fredsavtalet. Foto: TT

Historiskt fredsavtal i Colombia undertecknat

Uppdaterad
Publicerad

Colombias president Juan Manuel Santos har nu beordrat militären att iaktta ett ”slutgiltigt eld upphör” sedan regeringen kommit överens med Farcrebellerna om ett fredsavtal.

– Som statschef och överbefälhavare för våra väpnade styrkor har jag beordrat ett slutligt eld upphör med Farc, med start vid midnatt på måndag. Den väpnade konflikten med Farc är över, sade Santos på trappan till kongressbyggnaden där det hördes applåder.

Ett historiskt fredsavtal har slutits mellan Colombia och Farc-gerillan efter fyra års förhandlingar. Det måste fortfarande först godkännas i en folkomröstning.

Fredsavtalet i Colombia

Ett gemensamt uttalande lästes upp av norska och kubanska förhandlare i Havanna i Kuba där förhandlingarna pågått för att göra slut på ett fem decennier långt inbördeskriget:

”Den colombianska regeringen och Farc meddelar att vi har nått en slutligt, fullständig och definitiv överenskommelse ... som avslutar konflikten och bygger en stabil och varaktig fred i Colombia.”

”Historisk möjlighet”

Colombias president Juan Manuel Santos hade tidigare, sent under onsdagen svensk tid, framträtt i huvudstaden Bogotá och sagt att det skulle komma ”historiska nyheter, som är mycket, mycket viktiga för landet”.

Nu meddelar han att folkomröstningen om fredsavtalet ska hållas den 2 oktober.

– Det här är en historisk och unik möjlighet... att lämna den här konflikten bakom oss och ägna våra ansträngningar åt att bygga upp ett tryggare, säkrare, mer rättvist och utbildat land för oss alla, och för våra barn och barnbarn, säger han.

Norska hyllningar

”Vi har lyckligtvis lyckats nå en säker hamn”, heter det från Farc-ledaren Timoléon Jiménez.

Regeringen och Farc-rebellerna har i Havanna förhandlat sedan slutet av 2012. I juni undertecknades en överenskommelse om vapenvila.

Norge har medverkat i fredsförhandlingarna, som formellt inleddes i Oslo 2012, och statsminister Erna Solberg är glad.

”Detta är en seger för hela det colombianska folket och jag gratulerar parterna”, säger hon i ett uttalande enligt NTB.

Även USA:s president Barack Obama skickar gratulationer, och har ringt till president Juan Manuel Santos.

Folkomröstning väntar

Men freden är långt ifrån säkrad. Enligt ett beslut från författningsdomstolen ska colombianerna rösta om fredsavtalet. Fram till nyligen sågs det närmast som en symbolisk handling, och en majoritet väntades säga ja. Men efter sommarens opinionsundersökningar är utgången plötsligt oklar.

Och ett avtal med Farc betyder inte med automatik slut på våldet, Förhandlingarna med den mindre rebellrörelsen ELN går trögt och väpnade gäng sprungna ur högermiliser rapporteras ha tagit över en del av vänsterrebellernas knarksmugglingsrutter.

Om och när ett fredsavtal skrivits under ska Farcs styrkor avväpnas i läger som upprättas av FN, som redan hjälper till att övervaka vapenvilan.

Fakta: Inbördeskriget i Colombia

De marxistiska gerillarörelserna Colombias revolutionära väpnade styrkor (Farc) och Nationella befrielsearmén (ELN) bildades 1964 efter att vänstern utestängts från det politiska systemet.

Olika vänsterrebellgrupper, högerpolitiska paramilitärer och drogkarteller har dragits in i konflikten som rasat sedan dess. Uppskattningarna varierar men en statlig utredning har kommit fram till att omkring 220 000 människor, varav 80 procent var civila, har dött i konflikten sedan 1959. Flera miljoner människor har flyktingar i sitt eget land.

Fredssamtalen mellan regeringen och landets största gerillagrupp Colombias väpnade revolutionära styrkor (Farc) påbörjades i november 2012 och har bedrivits i Havanna, Kuba. Förhandlingar mellan ELN och Colombias regering inleddes i mars i år.

Källa: Utrikespolitiska institutet, Folke Bernadotteakademin, AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fredsavtalet i Colombia

Mer i ämnet