Stort intresse när Benjamin Netanyahu anlände till rättegången på söndagen. Foto: AP/TT

Historiskt när Netanyahu ställs inför domstol

Publicerad

Det var en stridslysten Benjamin Netanyahu som dök upp när korruptionsrättegången mot honom inleddes i Jerusalem. Han är nu den förste som styr Israel och samtidigt försvarar sig i domstol. Enligt en Israelkännare är det sannolikt att Netanyahu i slutändan hamnar i fängelse.

I ett tal utanför domstolen sade premiärministern att han ”håller huvudet högt”, och att processen syftar till att ”avsätta mig, till varje pris”.

– Det är helt unikt, säger Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, om den nu inledda rättegången.

– Få israeler tänkte sig nog att detta skulle kunna ske, trots att israelisk politik med svenska mått mätt är väldigt kaotisk.

Det var bara några veckor sedan som Benjamin Netanyahus nya koalitionsregering med Benny Gantz svors in och satte punkt för över ett år av politiskt dödläge i Israel. Men nu riktas strålkastaren mot de korruptionsanklagelser som har skuggat den israeliska premiärministern de senaste åren.

Vill slippa

Rättegången skulle egentligen ha inletts i mars, men sköts upp på grund av de restriktioner som införts för att tackla coronaviruset.

– Än så länge har han inte skadats nämnvärt politiskt av det här. Men om det kablas ut bilder på honom när han sitter i rättegångssalen och tar emot åtalspunkterna så skulle det kanske kunna skada honom, säger Schierenbeck.

– Netanyahu tänjer på det demokratiska systemet och vill bli särbehandlad och inte behöva närvara första dagen. Men riksåklagaren har framhållit att det råder likhet inför lagen, även för premiärministrar.

Dyra gåvor

Netanyahu är åtalad för bestickning, bedrägeri och trolöshet i tre korruptionsfall.

Premiärministern menar alltså att han är utsatt för en politiskt orkestrerad häxjakt. Han får medhåll av sina lojala anhängare på högerkanten som tycks stå kvar vid hans sida oavsett vad som händer.

Om han döms för bestickning riskerar Netanyahu tio år i fängelse och upp till tre år för bedrägeri och trolöshet. Men han kan sitta kvar som premiärminister under processen, vilket också gäller om han döms och överklagar – en process som kan ta många år.

– Det är nog ganska stor sannolikhet att han hamnar i fängelse. Att hans fall har tagits så här långt tyder på att riksåklagaren har tydliga belägg för anklagelserna. Annars skulle de inte göra detta, säger Schierenbeck.

– Men rättegången kan ta flera år eftersom den handlar om så många och grova anklagelser. Och Netanyahu kommer troligen att försöka att förhala och förhindra processen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer