• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Donald Trump och Hillary Clinton. Foto: REUTERS/Shannon Stapleton TPX/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Historiskt smutsig och brutal presidentvalsdebatt

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

De skakade inte hand och attackerna var genast igång. ”Om jag var president skulle du sitta i fängelse” sa Donald Trump till Hillary Clinton och kallade henne ”djävulen”. Nattens presidentvalsdebatt dröp av giftiga anklagelser där en uppenbarligen pressad Donald Trump slogs för sitt politiska liv och inte skydde några medel för att vända sina vikande opinionssiffror.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Debattnivån kommer i framtida historieskrivning definiera ett nytt lågvattenmärke i politik. En presidentkandidat, avslöjad med att ha sagt att han får tafsa kvinnor i skrevet för att han är så berömd, börjar med att anklaga den andra presidentkandidaten för att hennes make är en våldtäktsman.

– Det här var ”snack i omklädningsrummet”. Jag är inte stolt över det, jag ber om ursäkt till min familj och till USA, sa Donald Trump som givet hans opinionsläge klarade debatten oväntat bra.

– Bill Clinton är mycket värre än jag, det jag sa var bara ord, Clinton är mycket värre, han begick handlingarna, han är sexförbrytaren.

I publiken, inbjudna av Donald Trump, satt flera av de kvinnor som anklagat Bill Clinton för sexuellt ofredande under hans presidentperiod.

Hillary Clinton kontrade med att Donald Trump är skyldig hela det amerikanska folket en ursäkt för alla hans nedsättande kommentarer om mexikaner, muslimer, kvinnor och handikappade.

Båda i toppform – men ingen klar vinnare

Nattens debatt såg ingen vinnare eller förlorare, bägge kandidaterna var superfokuserade och i sitt esse.

Ett av de mer anmärkningsvärda ögonblicken var när Donald Trump sa att om han vinner kommer han att utreda Hillary Clintons epostskandal.

– Du borde sitta i fängelse, meddelade han.

Under debatten var kroppsspråken hos de två lika talande som vad de sa. Donald Trump käbblade med programledaren att han blev avbruten och inte fick tala till punkt. Han vände demonstrativt Clinton ryggen när hon pratade och vankade hela tiden runt på scenen.

Hillary Clinton valde att le brett eller skratta högt när han riktade alla sina anklagelser mot henne.

Syriska flyktingar ett slagträ

Utöver personliga attacker kom debatten mestadels att handla om utrikespolitik, kriget i Syrien och flyktingkrisen stod i centrum. Hillary Clinton har sagt att hon vill öka den amerikanska kvoten av flyktingar från 10.000 till 65.000.

– Vi bär inte samma börda som till exempel Europa har tagit på sig, vi måste ge skydd åt framförallt kvinnor och barn.

Donald Trump invände att man därmed inte vet vilka som kommer in i landet.

– Vi vet inget om syriska flyktingarna och om de älskar vårt land.

Trump gick emot sin kampanjpartner

I debatten lyste hennes erfarenhet som mångårig utrikesminister igenom. Clinton betonade bland annat att USA inte är i krig mot islam. Hennes lösning att få slut på striderna i Syrien skulle bland annat vara att beväpna kurderna.

Ett av kvällens mest uppmärksammade uttalanden var när Donald Trump uttryckte det som tolkades som stöd för Assadregimen i Syrien och Ryssland.

– Jag gillar personligen inte Assad men han krigar i alla fall mot terroristerna i IS.

När programledarna påpekade att hans vicekandidat Mike Pence uttryckt andra ståndpunkter hur Syrienkrisen ska lösas viftade han bort det med ”vi har inte pratat om saken, jag håller inte med honom.”

Därefter attackerade han Hillary Clinton för att ha stött invasionen i Irak och sedan för att det vakuum som uppstod när USA drog sig ur Irak och skapade IS.

– IS finns nu 32 länder. Bra jobbat Hillary! sa han.

 De nyhetsredaktioner som löpande faktakollade debatten påpekade omedelbart att Donald Trump tidigt uttryckt sitt stöd för invasionen i Irak.

Moderatorn gav sig in i debatten

Debatten höll helt på att spåra ur när ABC:s Martha Raddatz började argumentera med Donald Trump om att militären inte kan göra de hemliga och snabba invasioner i Syrien som Trump skulle vilja se.

– Det funkar inte, det kallas för psykologisk krigföring, sa den förre krigskorrespondenten, och nätet exploderade i ilskna reaktioner över att en av programledaren gav sig in och debatterade mot Trump.

Den friare debattform som rådde under nattens debatt passade estradören Donald Trump. Han var mer fokuserad än vanligt och fick åtskilliga gånger publiken att både skratta och applådera, trots programledarnas tillsägelser.

Personliga skatte- och bidragsfrågor gled förbi

Han klarade också debatten om sina skattebetalningar väl. Han påstod att han betalar miljontals dollar i skatt och lovade att offentliggöra sina deklarationer så fort hans revisorer gjort klart hans deklaration. De avdrag han gjort är helt lagliga, menade han.

– Om du misstycker kring de lagliga skatteavdrag som företagare har rätt till borde du ha ändrats amerikansk skattelagstiftning när du var senator, sa han till Clinton.

Värt att notera är att Hillary Clinton både från programledare och publik undgick frågor om sina välbetalda föredrag betalade av Wall Streets finansinstitut, inte heller om Clinton Foundations bidrag från bland annat Saudiarabien och hur det påverkat hennes dåvarande beslut som utrikesminister.

Tv-sända karaktärmord

Huvuddelen av debatten kom att handla om de karaktärsmord som motståndarna ägnade sig åt, där Donald Trumps formuleringar var de grövsta. Han anklagade också Clinton för att ”enbart bära hat i sitt hjärta”.

Hillary Clinton var mer återhållen och hann få in en del politiska besked hur hon skulle förbättra Obamacare och skapa nya jobb genom att satsa på grön energi.

Positivare avrundning

Den sista tittarfrågan bjöd på de mest befriande skratten från publiken. Frågeställaren undrade om det fanns nåt de kunde nämna som de respekterade  hos varandra.

Hillary Clinton sa att hon respekterar hängivenheten hos Donald Trumps barn, vilket innebär att han måste ha gjort någonting rätt. Trump svarade att han beundrar att Hillary Clinton aldrig ger upp.

Kanske var det denna fråga som skapade en bättre stämning, för de avslutade i alla fall med att skaka hand.

Storslaget men innehållsfattigt

Det var en kväll där både Hillary Clinton och Donald Trump gav allt, och där deras supporters kunde hämta argument för att stå fast vid sitt stöd, men för de ännu osäkra väljarna gavs i natt ingen ny vägledning till stöd för vem som är värda deras röst.

Om några dagar kommer besked i nya opinionsmätningar, då blir det sanningens minut för Donald Trump om han i natt lyckades begränsa skadorna efter de senaste skandalösa avslöjandena om hans sexistiska uttalanden 2005.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

USA:s nye president

Mer i ämnet