Megan Rohrer blir den första lutheranska biskopen som är öppet trans. Foto: John Hefti/AP/TT

Historiskt steg för hbtqi-rörelsen: Första lutherska transbiskopen

Uppdaterad
Publicerad

Den evangeliska kyrkan i Amerika installerade sin första transpersonsbiskop, Megan Rohrer, under lördagen.

– Skåda, jag gör någonting nytt! skrev hen på sina sociala medier tjänsten till ära.

Under en gudstjänst som hölls i San Francisco Grace Cathedral på lördagen blev Megan Rohrer erkänd som biskop.

Rohrer kommer att leda en av kyrkans 65 synoder och övervaka nästan 200 församlingar i norra Kalifornien och norra Nevada.

Pastorn valdes i maj för att tjäna en sexårsperiod som biskop för Sierra Pacific Synod efter att dess nuvarande biskop meddelat att han går i pension.

– Jag går in i denna roll eftersom en stor mängd lutheraner i norra Kalifornien och Nevada eftertänksamt röstade för att göra en historisk sak”, sade Rohrer i ett uttalande.

Lång väg dit

Rohrer blev en av sju HBTQ-pastorer som accepterades av den progressiva evangelisk-lutherska kyrkan 2010 efter att den tillät prästvigning i samkönade relationer. Kyrkan är en av de största kristna institutionerna i USA med cirka 3,3 miljoner medlemmar.

Rohrer, som använder pronomenet ”they” – vilket kan översättas till svenska definitionen ”hen” – tjänstgjorde tidigare som pastor i Grace Lutheran Church i San Francisco och kapellsamordnare för stadens polisavdelning, och hjälpte också till att tjäna stadens hemlösa och hbtqi-samhälle.

Motgångarna drev dem framåt

I en intervju med Cosmopolitan förklarar pastorn att det var långt ifrån enkelt att komma ut som transperson när hen var ung i South Dakota.

– Mängden religiöst inriktade hån människor riktade mot mig var nog för att jag skulle börja studera religion, säger Rohrer i intervjun.

Men kränkningarna de fick utstå omvandlades till bränsle i elden.

– Jag studerade väldigt mycket och blev tillslut en pastor bara för att kunna sätta ord på vad jag visste, genom min magkänsla, var okej.

Kämpar för allas rättigheter

Hen studerade religion vid Augustana University i sin hemstad Sioux Falls, South Dakota, innan hen flyttade till Kalifornien för att läsa master- och doktorsexamen vid Pacific School of Religion i Berkeley. Rohrer är gift och har två barn.

Rohrer har skrivit flertalet religiösa skrifter med namn som ”Is it a boy, girl or both?”, där hen trycker på allas lika rätt att existera och inkluderas i ett jämställt samhälle.

Se klipp på när juristen Silas Aliki nämner tre områden där villkoren kan skilja sig för hbtqi-personer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör juristen Silas Aliki som riktat in sig särskilt på frågor som gäller hbtqi-personer, lista tre av dem i videon ovan. Foto: Fredrik Sandberg / Stina Stjernkvist, TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer