Kvinnor i Saudiarabien får för första gången såväl ställa upp som kandidater som rösta i landets lokalval på lördagen. Foto: TT

Historiskt val i Saudiarabien

Uppdaterad
Publicerad

I dag går 1.7 miljoner saudier till valurnorna för att rösta på nära 7.000 kandidater, varav 979 är kvinnor, i lokalvalen till det lokala parlamentet shura. Och för första gången får även landets kvinnor rösta i valet – vilket ses som historiskt.

Saudiarabien, som har en absolut monarki och en strikt tolkning av islam, har under de senaste åren öppnat några dörrar för kvinnor, även om stegen varit små.

Men fortfarande är kvinnor inte myndiga, vilket gör att de i valet är beroende av sina manliga släktingars välvilja att få delta, både i form av väljare och kandidater.

Kandidater måste godkännas av parlamentet

Det kvinnor och män ska rösta på är ett slags lokala parlament, shura, som enligt gammal muslimsk sed är rådgivande till kungamakten.

Under valkampanjen har ett tydligt regelverk fastslagit att kandidaterna måste godkännas av myndigheterna och att de inte får lova något som parlamentet inte kan besluta om. Som till exempel förbudet mot att kvinnor får köra bil. 

Politiska partier är förbjudna vilket betyder att de enskilda kandidaterna måste sprida sitt budskap på egen hand. Enligt inhemsk media har kostnaderna fått en rad kvinnor att dra tillbaka sina kanditaturer.

Hård könssegregation

Könssegregationen gör att det inte har gått att arrangera valmöten där både män och kvinnor deltar, dessutom har kvinnor inte haft möjlighet att tala inför en grupp män. Till det ska läggas att det av tradition inte anses lämpligt att sprida bilder på kvinnliga ansikten i offentliga sammanhang, till exempel på valaffischer.

Sociala medier viktiga

I rättvisans namn har valmyndigheten därför beslutat att förbjuda ansiksbilder på både män och kvinnor. Detta har lett till att en stor del av kampanjarbetet skett i sociala medier, som i form av bloggar, på Twitter och på Snapchat. 

Alla dessa invändningar till trots anses dagens omröstning i de 178 regionala församlingarna vara historiskt och ett stort steg för kungariket. 

Valet i Kungariket Saudiarabien:

* 1,7 miljoner saudier har registerat sig

* I tidigare val (på 1920-talet och 2005) röstade endast män

* Val till 178 regionala shura, rådgivande församlingar

* 1/3 av församlingen utses av kungamakten, vilket är färre än tidigare

* Gäller inte det nationella shura som står kungen närmast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.