Foto: TT

Kritik mot italienskt hot om stängda hamnar

Uppdaterad
Publicerad

Hotet från italienskt håll om att stänga landets hamnar för räddningsfartyg för att stoppa flyktingströmmarna över Medelhavet får kritik från hjälporganisationerna i området. Samtidigt har den pågående flyktingkrisen runt Medelhavet lett till att Österrike nu varslar om att gränskontroller kan komma att införas.

Över 100.000 flyktingar och migranter har hittills tagit sig över Medelhavet i år och 2.500 människor har omkommit under resan, enligt nya siffror från FN.

Över 84.000 av dessa har kommit till Italien – 12.000 bara de senaste dagarna – vilket innebär en kraftig ökning jämfört med förra året.

LÄS MER: Italien stoppar EU:s budget

Den eskalerande flyktingkrisen ledde förra veckan till att man från italienskt regeringshåll hotade med att stoppa räddningsfartyg som transporterar flyktingar från att lägga till i landets hamnar om inte EU samtidigt genomför åtgärder för att hjälpa Italien, enligt The Guardian.

Ett krismöte sammankallades därför i söndags i Paris mellan representanter från de italienska, franska och tyska regeringarna, där man beslutade att överväga dels ökade ekonomiska bidrag, dels försöka se till att minska det man kallar för ”pådrivande faktorer” i flyktingsmugglingen över Medelhavet.

Termen kommer från såväl ett antal italienska politiker som representanter från den libyiska kustbevakningen som hävdar att närvaron av fartyg från frivilligorganisationer som räddar människor utanför libyiskt vatten i längden lett till att flyktingarna beslutat att ge sig ut på de farliga resorna.

Kritik mot förslag

Förslaget att stänga de italienska hamnarna för fartygen har tills vidare lagts på is då det bryter mot sjörätten, men möts nu av stark kritik från de hjälporganisationer som arbetar i området.

Och enligt Oscar Camps, grundare av den katalanska hjälporganisationen Proactiva Open Arms, är det snarare länderna själva som är pådrivande i den pågående flyktingkrisen.

”Det är ni som utgör en pådrivande faktor, ni gör affärer med människosmugglare, ni finansierar maffian och havets taxichaufförer och nu vill ni stänga hamnarna för oss. Men det är vi som är problemet?”, skriver han i ett tweet.

Bepansrade fordon vid Österrikisk gräns

Det allvarliga läget i Italien har även lett till att den Österrikiska regeringen i dag beslutade att flytta fyra bepansrade fordon till landets gränsområde mot Italien.

LÄS MER: Österrike varslar om gränskontroller

Från österrikiskt håll har man sedan tidigare varit missnöjd med att många flyktingar tar sig vidare norrut på egen hand och varslar nu om att gränskontroller kan komma att införas.

Agerandet har fått Italiens regering att kalla till sig Österrikes ambassadör i landet. Italien har också varnat om att förflyttandet av trupperna skulle kunna innebära ett brott mot EU:s regler om fri rörlighet.

FN: ”Inte bara Italiens ansvar”

Det allt mer allvarliga läget i Italien uppmärksammades under tisdagen även i ett uttalande från chefen för FN:s flyktingorgan IOM, William Lacy Swing, enligt AFP.

– Mottagandet av flyktingar som räddats kan inte bara vara en fråga för Italien, utan för hela Europa.

EU:s inrikesministrar kommer också under torsdagen att hålla ett möte i Estlands huvudstad Tallin för att diskutera den pågående flyktingkrisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.