Vita rosor utanför den nya fasaden till konsertlokalen Bataclan i Paris där många mördades under terrorattackerna i Paris 2015. Foto: TT

Hjärnan bakom Paris- och Brysselattackerna utpekad

Uppdaterad
Publicerad

En jihadist av belgiskt och marockanskt ursprung pekas ut som en av organisatörerna bakom terrorattackerna i Bryssel och Paris förra året. Mannen uppges ha organiserat attackerna från Syrien.

Underrättelsetjänster i Europa har arbetat i månader för att identifiera en person som misstänks ha rekryterat ett flertal militanta islamister för att genomföra attacker i Europa, skriver BBC och Le Monde.

Mannen har nu enligt källor till medierna utpekats som en belgisk-marockansk jihadist som varit en av de som organiserat attackerna i Paris och Bryssel förra året.

Terrordåden i Paris

Kopplas till självmordsbombare

Från Syrien kan mannen kopplas till bombmännen som utlöste sina sprängladdningar i både Paris och Bryssel.

Dels är mannen en avlägsen kusin till de två männen som sprängde sig själva i Bryssel, rapporterar BBC. Dels är han, enligt Le Monde, misstänkt för att ha rekryterat de två självmordsbombarna på Stade de France i Paris.

Underrättelsetjänsterna i Europa har arbetat för att hitta en viss person som man tror sig veta har organiserat attackerna i Bryssel och Paris från Syrien. Och nu tror man sig ha identifierat rätt person, skriver Le Monde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet