Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
H&M riskerar böter efter utredning om otillåten datainsamling av anställdas privatliv

H&M misstänks för otillåten kartläggning av anställdas privatliv

Uppdaterad
Publicerad

Datainspektionen i Hamburg beskriver för SVT att man utreder vad man kallar ett massivt brott mot dataskyddsreglerna, i en omfattning man inte sett på flera år. 60 gigabyte känslig information om personal har samlats in och uppgifterna ska ha varit tillgängliga för en mängd olika chefer på H&M.

Datainspektionens generaldirektör i Hamburg, Johannes Caspar, menar att H&M ”systematiskt och detaljerat” lagrat uppgifter om anställdas hälsotillstånd, alltifrån cancer till urinläckage och inte minst detaljer i privatlivet, som uppgifter om gräl i familjen, semesterupplevelser och information om vänner och husdjur.

De tyska myndigheterna vill inte i dag säga något om vilken nivå eventuella böter kan landa på, man har nu givit H&M ett par veckor för att förklara sig. H&M har i ett officiellt uttalande sagt att man ser allvarligt på ärendet och företaget rapporterade själv in händelsen, men man har enligt tyska myndigheten bara erkänt att misstaget varit att känsliga uppgifter funnits tillgängliga för en för stor krets anställda i företaget.

Samma GDPR-regler i hela EU

GDPR-reglerna är hårda och desamma i hela EU. Enligt juristen Evelin Palmér på svenska datainspektionen krävs att man följer principen om dataminimering – alltså att man som princip skall spara så lite som möjligt och att man har rutiner för att radera sådant som inte får sparas.

– Företag får bara spara uppgifter som de har ett relevant behov av. Allt annat skall slängas, säger hon och fortsätter:

– Och för information som är särskilt känslig - som sjukdomar - så är kraven ännu högre på att man måste kunna motivera varför en uppgift finns sparad. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer