Frukt och grönsaker misstänks vara en giftkälla Foto: TT

Höga halter av gifter i barns urin

Uppdaterad
Publicerad

En ny undersökning av sammanlagt cirka 300 barn och mödrar i Danmark visar att 90 procent hade spår av bekämpningsmedel i urinen. Det är oroväckande eftersom gifterna misstänks kunna skada barnens hjärnor, menar forskarna bakom studien.

– Det är alarmerande att vi har en så pass hög koncentration av pesticider i Danmark. Jag fruktar att det här kommer att skada intelligensen hos den kommande generationen, säger Philippe Grandjean, professor i miljömedicin och forskningsledare vid Syddansk Universitet, till nättidningen Altinget, enligt den danska nyhetsbyrån Ritzau.

Forskarna har mätt koncentrationen av en grupp bekämpningsmedel som används i jordbruket hos 144 danska skolbarn och 145 mödrar. De flesta av de undersökta medlen är förbjudna i Danmark. Därför drar forskarna slutsatsen att merparten av de rester som återfinns i urinen kommer från frukt och grönsaker som importerats.

Helle Raun Andersen, lektor i miljömedicin och medförfattare till studien, säger till Altinget att danska myndigheter bör verka för en sänkning av EU:s gränsvärden för bekämpningsmedel i maten. Den danska myndigheten Miljøstyrelsen, som beställt studien, menar dock att gränsvärdena redan är strikta och att den nuvarande exponeringen inte är problematisk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.